Cumhurbaşkanlığı yatı boğaz turunda görüntülendi

Daha önce protokol gemisi olarak inşa edilen ve Deniz Kuvvetleri Komutanlığı envanterinde bulunan Cumhurbaşkanlığı yatı Yakamoz, İstanbul Boğazında görüntülendi.

Boğaza açılan Y68 numaralı yatın içerisinde kalabalık bir grubun olduğu gözlemlendi. Kıyı Emniyetinin koruduğu yatın içerisinde Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’ın olup olmadığı açıklanmadı. 

Cumhurbaşkanının bugünkü programıyla ilgili de bir açıklama yapılmamıştı. Üzerinde Cumhurbaşkanlığı forsu bulunan yatı görenler fotoğrafını çekti. 

Y68’in hikayesi ise Süleyman Demirel’in Cumhurbaşkanı olduğu döneme dayanıyor. 

2000 yılında Süleyman Demirel'in Cumhurbaşkanlığında "Protokol Maksatlı Devlet Gemisi" olarak yapımına başlanan gemi için hazineden 30 milyon Dolar harcanmıştı. 

50 metrelik yat 8 yılda tamamlandı. 10. Cumhurbaşkanı Ahmet Necdet Sezer "Lüks harcama" diyerek teslim almayınca gemi Deniz Kuvvetleri Komutanlığı envanterine alındı.

2019 yılına kadar askeri gövde rengiyle kullanılan yat, 2019'da restore edilerek Cumhurbaşkanlığına devredildi. Yakamoz için Cumhurbaşkanlığının 2019 bütçesine "Gemiler" hesabında 56 milyon 768 bin 668 TL’lik ödenek ayrılarak gemi Deniz Kuvvetlerinden alındı.

Sonraki Haber