Dikkat ! Komşunuz IŞİD'çi olabilir

Diyarbakır operasyonunun detayları belli oldu.. O ev gibi, 19 IŞİD hücresi daha var.

Güvenlik uzmanı Metin Gürcan, Diyarbakır’da IŞİD’e yapılan baskının perde arkasını anlattı. Gürcan, polisin 20 hücre ev tespit ettiğini, çatışma çıkan evin de bunlardan biri olduğunu söyledi.

Vatan'ın haberine göre IŞİD’in Ankara’da yaptığı kanlı saldırının ardından Türkiye’nin dört bir yanında operasyonlar başladı. Yüzlerce kişi gözaltına alınırken 26 Ekim’de Diyarbakır’da gerçekleşen operasyon sırasında ise 2 polis şehit oldu, 7 IŞİD’li ise ölü ele geçirildi. Güvenlik uzmanı Metin Gürcan, operasyona katılan özel harekatçılar ve yetkililerden aldığı bilgilere dayanarak 7 saat süren operasyonun detaylarını anlattı:
 
KOÇBAŞIYLA GİRDİLER
 
17 adresten ikisi Diyarbakır şehir merkezine çok yakın olan Dr. Sıtkı Göral Caddesi’nde bulunan villa tipi iki evdi. Evlerden biri 53. bir diğeri de 42. sokakta yer alıyordu. Ancak ne yazık ki, bu iki villada güvenlik güçleri ile IŞİD arasında bu güne kadar hiç yaşanmayan şiddette çatışmalar yaşandı. Edindiğim bilgilere göre operasyona bir gözaltı baskını şeklinde başlandı. Bu nedenle polisler önce bölgeyi tecrit ettikten sonra 53. Sokak’taki villaya yöneldiler. Koçbaşlarıyla bahçe kapısını kırarak içeriye girdiklerinde, villada bulunan iki IŞİD militanından biri canlı bomba olarak üzerindeki patlayıcıyı infilak ettirdi.
 
VİLLAYI PATLATACAKLARDI
 
Özel harekât polisleri Sadık Özkan ve henüz 10 aylık polis olan Gökhan Çakıcı şehit oldu, beş polis de yaralandı. Kayıplara villaya giriş anında polis ekibinde zırhlı taşınabilir kalkan olmaması neden oldu. Patlamanın ardından villada kalan IŞİD militanı ile polisler arasında şiddetli çatışmalar çıktı. Villada tek kalan IŞİD militanı patlayıcı kullanarak villayı havaya uçurmak istedi ancak bunu yapamadan öldürüldü. Villada daha sonra yapılan aramada onlarca kilo TNT ve RDX bileşenleri ile C-4 plastik patlayıcılar ve 200 kiloya yakın amonyum nitrat bulundu.
 
CANLI BOMBALARIN EYLEM HÜCRELERİ
 
Yapılan çalışmalarda villalardaki IŞİD’lilerin, eylem hazırlığı içinde olan canlı bomba ekibi olduğu saptandı. Emniyet birimleri, beşi Bingöllü olan ve kalan ikisinin ise yabancı uyruklu olduğunu saptarken ikisi kadın yedi canlı bombanın ise Türkiye’ye 1.5 ay önce Suriye’den yasa dışı yollarla giriş yaptığı tespit edildi. Güvenlik kaynaklarına göre Türkiye’de şu anda Diyarbakır baskınında öldürülen IŞİD üyeleri gibi 20’ye yakın ‘eylem hücresi’ bulunuyor. Bu hücreleri diğer gözaltına alınan IŞİD yapılarından farklı kılan Türkiye’ye spesifik hedeflere yönelik eylem için girmişleri ve yanlarında çok fazla patlayıcı ile silah bulundurmaları.
 
7 SAAT BOYUNCA ARALIKSIZ ÇATIŞTILAR
 
53. sokaktaki villada başlayan çatışma buraya yaklaşık 300 metre mesafede bulunan diğer villadaki beş IŞİD militanını da uyarmış oldu. Polisler villayı kuşatmaya çalışırken, çatışma IŞİD’lilerin ateşi ile başladı ve 7 saat sürdü. Militanlar bu süre içinde hiç kaçmaya çalışmadıkları gibi her 15 dakikada bir yapılan “teslim ol” çağrılarına cevap vermedi. Son kurşunlarına kadar çatıştılar ve ölümü seçtiler.

Sonraki Haber