GÜNEYDOĞU ANADOLU BÖLGESİ'NDE İLK YAPAY MESANE AMELİYATI -DİCLE ÜNİVERSİTESİNDE GERÇEKLEŞTİRİLEN OPERASYONLA KANSER TEŞHİSİ İLE MESANESİ ALINAN BİR KİŞİYE BAĞIRSAĞINDAN YAPAY MESANE YAPILDI -DOÇ. DR. BOZKURT: ÜRO

Güneydoğu Anadolu Bölgesi'nde ilk kez Dicle Üniversitesi Tıp Fakültesi Hastanesinde gerçekleştirilen operasyonla, kanser teşhisi ile mesanesi alınan bir kişiye bağırsağından yapay mesane yapıldı.

Güneydoğu Anadolu Bölgesi'nde ilk kez Dicle Üniversitesi Tıp Fakültesi Hastanesinde gerçekleştirilen operasyonla, kanser teşhisi ile mesanesi alınan bir kişiye bağırsağından yapay mesane yapıldı.

Dicle Üniversitesi Üroloji Anabilim Dalı Kliniği öğretim üyesi Doç. Dr. Yaşar Bozkurt ve Doç. Dr. Murat Atar tarafından yapılan ameliyatla 64 yaşındaki Mustafa Atakay'a yapay mesane yapıldı.

Doç. Dr. Yaşar Bozkurt yaptığı açıklamada, üroloji bölümünün en zor ve riskli ameliyatlarından biri olan mesane kanseri nedeniyle mesanenin çıkartılarak yerine bağırsaktan yeni bir mesane yapılması operasyonunu bölgede ilk kez gerçekleştirdiklerini söyledi.

Böbreğinde şişme ve mesanede kanama şikayetiyle kliniğe başvuran Mustafa Atakay'a yapılan tetkikler sonucunda mesane kanseri teşhisi koyduklarını ifade eden Bozkurt, hastaya yaklaşık 5 saat süren bir operasyonla yapay mesane yaptıklarını belirtti.

Bozkurt, hastalığın genellikle ileri yaşlarda görüldüğüne dikkati çekerek, şöyle dedi:

"Bu rahatsızlık daha çok 60 yaş ve üzerindeki kişilerde görülüyor. Ancak sigara kullanımı, çeşitli kimyasallara maruz kalma, yağlı ve kızarmış yiyecekleri fazla miktarda tüketme, genetik yatkınlık ve mesanenin uzun süreli tahrişi gibi risk faktörlerine bağlı olarak hastalık genç yaşlarda da görülebilir. Hastalığın tedavisi, eğer tümör mesane içinden henüz kas tabakasına yayılmamışsa endoskopik olarak yapılıyor. Ancak hastamızda olduğu gibi tümör mesanenin kas tabakasına yayılmış, fakat diğer dokulara geçmemişse mesanenin çıkarılarak yerine bağırsaktan yeni bir mesane yapılması yöntemi uygulanıyor. Üroloji kliniğinde oluşturduğumuz ekibimizin gerçekleştirdiği başarılı operasyonlar nedeniyle her geçen gün Ankara ve İstanbul'a hasta sevklerimiz azalıyor. Altı ay öncesine kadar günde yaklaşık 15 sevk gerçekleştirilirken, verdiğimiz hizmet sayesinde şu an sevk oranımız sıfıra indi. Bölge insanımız artık yüzlerce kilometre yol kat ederek başka illere tedavi olmak için gitmek zorunda kalmıyor. Üroloji bölümünün riskli ve en zor müdahalelerinden birini bölgede ilk kez başarı ile uyguladığımız hastamız kısa sürede sağlığına kavuşacak."

-ÜCRETSİZ AMELİYAT-

Doç. Dr. Atar da, bölgedeki benzer rahatsızlığa sahip hastaların bu operasyon için özel merkezlere yönlendirildiğini belirterek, bunun da hastalara ekonomik olarak ciddi bir yük getirdiğini söyledi.

Hastaların çoğu zaman bu ameliyat için 25-30 bin TL ödemek zorunda kaldığını ifade eden Atar, artık bölgedeki hastaların tedavilerini D.Ü'de ücretsiz olarak gerçekleştirebileceğini belirtti.

Hasta Mustafa Atakay tedavi amacıyla gittiği bölgedeki birçok hastanenin kendisini İstanbul veya Ankara'ya sevk ettiğini ve ekonomik açıdan başka illerde tedaviyi gerçekleştirme imkanı olmadığını ifade ederek, "Başka illerde hastalığımın tedavisi için 25-30 bin lira gerektiğini öğrendim. 25-30 bin TL'yi ömrüm boyunca bir araya getiremezdim. Burada ameliyatımı başarı ile gerçekleştirerek beni sağlığıma kavuşturan doktorlara teşekkür ediyorum. Ağrılarım bitti. Yeniden sağlığıma kavuştum. Bir kuruş bile harcamadan tedavimi yaptılar" dedi.

Sonraki Haber