Market alışverişlerinizde poşet ücretine dikkat!

Tüketiciler Derneği (TÜDER) Genel Başkanı Levent Küçük, bazı marketlerin vatandaşlardan poşet ücreti olarak 38,5 TL tahsil ettiğine dikkat çekerek vatandaşları uyardı.

Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanlığınca hazırlanan 2872 sayılı Çevre Kanunu uyarınca 1 Ağustos 2023'den itibaren alınacak geri kazanım katılım payı tutarlarına ilişkin Cumhurbaşkanı Kararı, Resmi Gazete'de yayımlandı. Buna göre, marketlerin piyasaya süreceği her poşet karşılığında devlete ödeyeceği tutarın 38,5 kuruş olarak devam etmesi kararlaştırıldı. Böylece, tüketicilerin poşete ödeyeceği tutar da 25 kuruşta sabit kaldı.

Ancak bazı marketler vatandaşlardan poşet ücreti olarak 25 TL yerine 38,5 TL tahsil ettiği ortaya çıktı. 

Konuyla ilgili bir açıklama yapan Tüketiciler Derneği (TÜDER) Genel Başkanı Levent Küçük vatandaşları uyardı.

İşte Küçük'ün o açıklamaları:

"Plastik poşet ücretinin 25 kuruştan 38,5 kuruşa çıkarıldığı gerekçesiyle bazı marketlerin tüketicilerden 38,5 kuruş tahsil ettikleri ve bunu faturalarına yansıntıklarına ilişkin tüketici şikayetleri Derneğimize ulaşmaktadır.

Geçtiğimiz günlerde yapılan düzenleme gereğince, marketlerin piyasaya süreceği her bir poşet karşılığında devlete ödeyeceği tutar 38,5 kuruş olarak devam edecek olup, tüketicilerin poşet başına ödeyeceği tutar da 25 kuruş olarak sabit kalmıştır. Aradaki 13,5 kuruş fark ise, firmalar tarafından devlete ödenecektir.

Tüketicilerimizin alışveriş sırasında faturalarını mutlaka kontrol ederek, 25 kuruştan fazla tahsil edilen poşet ücretlerine anında itiraz etmeleri yerinde olacaktır.

25 kuruştan fazla tahsil edilen poşet ücretlerine ilişkin olarak, Tüketici Hakem Heyetlerine başvuruda bulunularak, maddi zararların giderilmesi sağlanabilir. "

Sonraki Haber