Erdoğan tarihi erken seçim imzasını attı

Cumhurbaşkanı ve AK Parti lideri Erdoğan Cumhurbaşkanlığı ve milletvekilliği seçimlerinin 14 Mayıs‘ta yapılabilmesi yenilenmesi kararını canlı yayında imzaladı.

Cumhurbaşkanı ve AK Parti Genel Başkanı Recep Tayyip Erdoğan’ın 2023 seçimleri için beklenen açıklamayı yapmak üzere kameralar karşısına geçti ve önce erken seçim kararnamesini imzaladı. Erdoğan, "Seçimin yenilenmesine karar verilmiştir hayırlı olsun" dedi.

Erdoğan konuşmasına başlamadan önce 2023 seçim tarihini belirleyen kararnameyi masada kameraların karşısında imzaladı.

Erdoğan canlı yayında attığı imza ile birlikte Türkiye 14 Mayıs 2023 Pazar günü Cumhurbaşkanlığı ve 28. Dönem Milletvekili Genel Seçimleri için sandık başına gidecek. Erdoğan erken seçim kararının yarın Resmi Gazete'de yayımlanacağını duyurdu.

Erdoğan açıklamalarına seçimlerin neden 18 Haziran tarihinde yapılmayarak, 14 Mayıs'a çekilmesinin nedenlerini açıklayarak başladı.

Cumhurbaşkanı Erdoğan erken seçim kararnamesini imzaladıktan sonra "Anayasamızın 116’ncı maddesinin verdiği yetkiyle, 18 Haziran 2023'te yapılması gereken seçimlerin 14 Mayıs’ta yenilenmesi kararını imzaladım." dedi.

Erdoğan'ın seçim kararını imzalamasının ardından kararın yarın Resmi Gazete'de yayımlanması, Resmi Gazete'de yayımlanmasının ardından ise seçim takvimiyle ilgili hususların YSK tarafından paylaşılması bekleniyor.

Beştepe'de düzenlenen basın toplantısında konuşan Cumhurbaşkanı Erdoğan, ayrıca AK Parti'den aday olmak isteyenler için AFAD'a bağış yapma şartı getirdiklerini söyledi.

Erdoğan ayrıca, "Hazırladığımız bütün müzikleri yasaklıyoruz, müziksiz bir kampanya olacak" diye konuştu.

Öte yandan AK Parti Grup Başkanvekili Bülent Turan, AK Parti Genel Başkanı ve Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan'ın seçim takvimini açıklamasıyla Meclis'i de feshedeceği yönündeki iddialara ilişkin, "Meclisimiz çalışmalarına devam edecektir" açıklamasında bulundu.

  İşte Erdoğan'ın açıklamalarından satırbaşları:

Biraz önce Anayasamızın 116. maddesinin verdiği yetkiyle 18 Haziran 2023 tarihinde yapılması gereken seçimlerin 14 Mayıs'ta yenilenmesi kararını imzalıyorum. Buna göre; 2 ay sonraki ilk pazar günü milletimiz cumhurbaşkanını ve milletvekillerini seçmek üzere sandık başına gidecektir.

Seçimlerin yenilenmesi kararı ülkemize, milletimize ve siyasi partilerimize hayırlı olmasını diliyorum.
Bilindiği gibi seçimin 14 Mayıs güncellenmesi kararını yılbaşından önce paylaşmıştık. Demokrasi geçmişimiz bakımından anlamlı bir yıldönümüne tekabül eden tarihin milletimiz için de kabul gördüğünü biliyoruz. Ama 6 Şubat'taki deprem seçim tarihini gündemimizden çıkarmıştı.

Bizi seçim tarihini öne çekme kararını alma sebeplerinden bazıları şunlardır. Her şeyden önce 18 Haziran'da üniversite sınav takvimiyle çakışan bir tarihti. Bu tarih yurtiçinde ve yurtdışında yüzbinlerce vatandaşımızın Hac farizasını ifa etmek için mübarek topraklara gittiği bir döneme denk geliyordu. İlk ve orta dereceli okullar tatile girmesi sebebiyle milyonlarca vatandaşımız tatile ve memleketlerine gitmek için yola çıkacaktı.

Alternatif olarak da 14 Mayıs'ı teklif ettik. Demokrasi geçmişimiz bakımından anlamlı bir yıldönümüne tekabül eden bir tarihin hüsnü kabül gördüğünü biliyoruz. Ülkemizin 6 Şubat'ta yaşadığı deprem seçim tarihiyle ilgili tartışmaları gündemimizden çıkardı.

Yıkım alanının büyüklüğü işlerimizi hayli güçleştirmiş olsa da insanlarımızın yardımına koştuk. Geniş bir çevrede hissedilen depremde 47 binin üzerinde insanımız vefat etti. 115 binden fazla insanımız da yaralı olarak kurtarıldı.

Şehirlerimizi yerle yeksan eden afette milyonlarca vatandaşımız evini kaybederken, milyonlarca vatandaşımız da sarsıntılar sebebiyle evine giremez hale geldi.

Cumhurbaşkanıyla, bakanlıklarıyla, belediyeleriyle STK'larıyla dost ülkelerinden gelen kardeşleriyle ilk gününden itibaren depremle uğraştık. Konteyner kentlerimizle, depremzedelerimize daha iyi barınma imkanları sağlıyoruz. Kalıcı konutlarımıza da her gün yeni temeller atarak devam ediyoruz.

319 bin haneyi tamamlayarak hemen hak sahiplerine teslim etmek. Toplamda 800 binden fazla konut barındıran, yıkık, yıkılacak 270 bin binayı ortadan kaldırarak depremde zarar gören şehirlerimizi sıfırdan kurmaktır.

Biz tüm gayretimizi depremin yaralarını sarmaya vermişken seçim takvimi de işlemeyi sürdürüyordu. Dünyada eşi benzeri görülmemiş bir yıkımın yaralarını saracak bir program uygulamamız gerekiyor. Siyasi gerilim ve belirsizlikler deprem yaralarının sarılmasına yönelik çalışmaların aksamasına yol açıyor. 

Son bir haftada yaşananlar bu tehdidin ne kadar büyük olduğunu göstermeye yeter. Ülke yıkımın altında feryat ederken bir kesimin siyasi hesaplarını milletimizin sırtına yükleyemeyiz. Türkiye'nin vakit kaybına ve dikkat dağınıklığına tahammülü yok. 

Depremzedelerimizin yaralarını sarmak, şehirlerimizi yeniden inşa etmek için ülkemizin Seçim gündemini bir an önce geride bırakması şarttır. Bu anlayışla ve anayasanın bize verdiği yetkiyle seçimleri 14 Mayıs'ta yenileme kararını uygulamaya geçiriyoruz. Kararın Resmi Gazete'de yayınlanmasının ardından YSK ilan edecektir. Bugün mükerrer sayıda da yayınlanması olacaktır. Bu vesileyle olayın ne kadar hızla devam ettiğini hatırlatmak istiyorum. 

CHP'Lİ ŞAHİN'İ HEDEF ALDI

Erdoğan konuşmasında önceki gün Meclis'te AK Parti sıralarına dönerek "ben aynaya bakıp yüzüme tükürdüm. Utandım. Siz utanmıyor musunuz" diyen CHP Hatay Milletvekili Suzan Şahin'i şu sözlerle hedef aldı:

Parlamentoda muhalefetin bazı temsilcilerin garip garip konuşmalarını dinliyorum. Bizim bölgeye ne zaman gittiğimizden haberi olmayan garipler, ilk gün bakan arkadaşlarım tamamiyle deprem bölgelerindeydi. Bütün bunlarla beraber belediye başkanlarımız deprem bölgelerindeydi. Bende hemen 2. gün deprem bölgesine ulaştım. Arından ikinci turda da Devlet Bey'le beraber buraları dolaşmaya aynı şekilde sayın Destici ile dolaşmaya başladık. Biz yaralıyız, hanımefendi konuşuyor. Hatay milletvekili olmak seni bir yere kadar bağlar. Biz sadece Hatay değil, 11 ilin 11'inde de aynı hassasiyetle çalışmalarımızı sürdürüyoruz, sürdürmeye devam edeceğiz.

Hanımefendi konuşuyor. Öyle senin konuştuğun gibi değil. Hatay Milletvekili olmak seni bir yere kadar bağlar. Cumhurbaşkanı olarak biz, 11 ilin 11'inde de çalışmalarımızı sürdürüyoruz.

Depremzede bir vatandaşla görüştüğümde telefonda şöyle söyledi: Cumhurbaşkanım bizim hiçbir sıkıntımız yok. Her şey yok. Ben çadırda kalıyorum. Çadırda kalmama rağmen halimden memnunum. Konteyner gelirse daha iyi olurum. Ama şikayetçi değilim. İşte bu da milletin evladı.

Bir ona bakıyorum bir de Meclis'e milletvekili olarak gelmiş hanıma bakıyorum. Biz dertliyiz, bizim derdimiz var. Ama bunların yok. Bugün İskenderun'da enkazlar olduğu gibi Hatay'ın diğer ilçelerinde hele hele Antakya'da enkazın en büyüğü var. Belki bundan da haberi yok. Çünkü gittiği yerler belledir. 

Ama biz dolaşıyoruz. Şimdi 3. tura başlıyorum. Biz bir taraftan vefat edenleri, bir taraftan yaralıları, bir taraftan enkazı kaldırarak yolumuza devam edeceğiz. Şimdi konut yapımlarına başladık, hızla devam edeceğiz. Diğer taraftan Türkiye2nin risk yapılanma turunun birincisini yaptık. İkinisi yapacağız. AK Parti'den milletvekili olmak için başvuru yapanlar için bir karar aldık. Herkes önce askeri rakam tutarını AFAD'ın yardım hesaplarına yapacaktır. Yapacakları cömert yardımlara şimdiden çok teşekkür ediyorum.

Bir kez daha altını çizerek altını Türkiye 6 Şubat depremlerinin yol açtığı yıkımları ortyadan tamamen kaldırmadan geleceğine güvenle bakamaz. Seçime katılan cumhurbaşkanı adayları, ittifaklar ve siyaset partileri olarak attığımız her adımda bu hakikate bağlı kalmalıyız. 14 Mayıs süreci kısır siyaset çekişmelerin mecrası haline dönüştürülürse bunu başaramayız. Önce depremzede vatandaşlarımız sonra 85 milyonun vebaline gireriz. Türkiye için hemen şimdi diyerek 14 Mayıs'ı 6 Şubat izlerini silecek hayırlı bir yarışa davet ediyoruz. Tüm partilerden bu samimi çağrımıza yanıt bekliyoruz.

Biz tüm gayretimizi depremin yaralarını sarmaya vermişken seçim takvimi de işlemeyi sürdürüyordu. Dünyada eşi benzeri görülmemiş bir yıkımın yaralarını saracak bir program uygulamamız gerekiyor. Siyasi gerilim ve belirsizlikler deprem yaralarının sarılmasına yönelik çalışmaların aksamasına yol açıyor. 

Son bir haftada yaşananlar bu tehdidin ne kadar büyük olduğunu göstermeye yeter. Ülke yıkımın altında feryat ederken bir kesimin siyasi hesaplarını milletimizin sırtına yükleyemeyiz. Türkiye'nin vakit kaybına ve dikkat dağınıklığına tahammülü yok.

Üretimi ve istihdamı yükseltmek için ülkemizin seçim gündemini geride bırakması şarttır. Bu nedenle 14 Mayıs'ta seçimlerin yenilenmesi kararımızı uygulamaya geçiriyoruz. Biraz önce imzaladığımız kararın Resmi Gazete'de yayımlanmasıyla YSK seçim takvimini hazırlayıp ilan edecek. 

Olayın ne kadar hızla devam ettiğini özellikle hatırlatmak istiyorum. Bİzim gündemimiz yne depremzede vatandaşlarımızın yaralarının sarılmasından oluşacak. Ana muhalefetin bazı temsilcilerinin garip garip konuşmalarını dinliyorum. Bizim bölgeye ne zaman gittiğimizden haberleri yok.

İkinci gün deprem bölgesine ulaştım. Bir turu böyle tamamladıktan sonra ardından Devlet Bey ile buraları dolaşmaya başladık. Sayın Destici ile de dolaştık. Biz yaralıyız, dertliyiz; hanımefendi konuşuyor. Hatay milletvekiliymiş... Biz Cumhurbaşkanı olarak 11 ilde aynı hassasiyetle çalışmalarımızı sürdürdük.

"ADAY OLMAK İSTEYEN AFAD'A YARDIM YAPACAK"

AK Parti'den milletvekili adayı olmak isteyenlerle ilgili aldığımız bir kararı paylaşmak istiyorum. Partimize adaylık başvurusu yapacak herkes önce, ilgili birimimizce belirlenecek asgari tutarı AFAD’ın deprem yardım hesaplarına bağış olarak yatıracaktır. Katkıda bulunacak her arkadaşa şimdiden teşekkür ediyorum. Diğer partilere de örnek olmasını bekliyorum.  Cumhur İttifakı'nın Cumhurbaşkanı adayı olarak bizimle yarışacak ve TBMM'de temsil için mücadele edecek herkesten bu samimi çağrımıza destek bekliyoruz.

SEÇİM KAMPANYASI MÜZİKSİZ OLACAK

Cumhur İttifakı olarak hazırladığımız bütün müzikleri yasaklıyoruz. Müziksiz bir kampanya olacak. Ruberu (Yüzyüze) görüşmelerle ne yaptığımızı ve ne yapacağımızı vatandaşlarımıza anlatacağız."

 Süreç nasıl işleyecek ?

14 Mayıs'ta sandığa giden seçmen hem cumhurbaşkanı hem de milletvekili seçecek.

YSK'nın açıklayacağı seçim takvimi bu iki süreci kapsayacak. Olası takvime göre, YSK, 21 Mart’tan itibaren cumhurbaşkanı adaylık başvurularını alacak.

Nisan'ın ilk haftası Cumhurbaşkanlığı aday listelerinin YSK tarafından kesinleştirilmesi bekleniyor.

Seçime ittifak ile girecek partiler, YSK'ya ittifak protokollerini teslim edecek. 8 Nisan'da ise milletvekili aday listelerinin YSK'ya verilmesi öngörülüyor.

Milletvekili aday adayı olmak isteyen memurların da seçim kararıyla 7 gün içinde istifa etmesi gerekiyor.

Seçmen listelerinin askıya çıkarılmasının ardından itirazlar incelenecek.

Nisan ayının ortasında da Resmi Gazete'de aday listelerinin yayımlanmasıyla propaganda dönemi başlayacak.

Depremzedeler nasıl oy kullanacak?

Deprem dolayısıyla farklı şehirlere gitmek zorunda kalanlar için de Cumhurbaşkanlığı Kararnamesi ile düzenleme yapılacak.

 YSK heyeti deprem bölgesinde: Seçimin sağlıklı yürütülmesi için önlem alınacak

Yüksek Seçim Kurulu, yurt dışı seçmenle ilgili de Dışişleri Bakanlığı'nın görüşünü alacak.

Hangi ülkelerde kaç sandık kurulacağı ve oy verme günleri belirlenecek.
Bazı temsilciliklerde oy verme günü 3 gün bazı temsilciliklerde 1 haftayı bulabilecek. 

Sonraki Haber