HÜDA Par liderinin özerklik talebine Adalet Bakanı'ndan yanıt

Seçimlerde AK Parti'nin listelerinden TBMM'ye giren HÜDA Par lideri Zekeriya Yapıcıoğlu'nun TBMM'deki tepki çeken özerklik çıkışı için Adalet Bakanı Yılmaz Tunç, "Bunların tartışılması mümkün değil" dedi.

HÜDA-PAR lideri Zekeriya Yapıcıoğlu'nun 'Özerklik' çıkışı gündem yarattı. Yapıcıoğlu, Genel Kurul'da yaptığı konuşmada “Biz olumlu ve olumsuz tüm yönleriyle eyalet sistemi, özerklik ve federasyon gibi yönetim modelleri üzerinde serbestçe tartışılabilir diyoruz” demişti.

Konuyla ilgili Adalet Bakanı Yılmaz Tunç'tan açıklama geldi. Bakan Tunç, "Bunların tartışılması bir kere söz konusu olamaz. Bunu kabul etmek mümkün değil. Anayasamızın 3'üncü maddesi açık. 'Türkiye Cumhuriyeti Devleti, ülkesi ve milletiyle bölünmez bir bütündür'. Bu 3'üncü madde, anayasamızın değiştirilemez maddelerindendir. Dolayısıyla değiştirilemez maddelerin tartışılmasıyla ilgili bir durum söz konusu olamaz" diye konuştu.

Bakan Tunç'un açıklamasının devamında kullandığı ifadeler şöyle:

Milletvekilleri devletimizin yanında olmalı, terörü desteklerse konu yargıya gelir. Dokunulmazlık dosyasının çoğu terörle alakalı.

AYM'NİN CAN ATALAY KARARI

MHP Genel Başkanı Devlet Bahçeli'nin, Can Atalay kararı üzerinden Anayasa Mahkemesi'ni eleştirmesine ilişkin Bakan Tunç, "Anayasa Mahkememizin son verdiği kararlarla ilgili bir tartışma ortamı oluştu. Anayasa Mahkememiz de Yargıtay'ımız da Anayasa'mıza bağlıdır. Bu Anayasa maddeleri değişmediği müddetçe bu Anayasa hükümlerinin uygulanması lazım. Dolayısıyla Anayasa maddelerinin bir kısmıyla bağlı, bazı maddelerle bağlı olmamak gibi bir durum söz konusu olamaz. Dolayısıyla Anayasa Mahkemesi de anayasaya bağlı olacak, Yargıtay'ımız da bağlı olacak. Tüm mahkemelerimizin uygulamak zorunda olduğu bir anayasa var. Dolayısıyla yorum yoluyla bazı anayasa maddelerinin yok sayılması elbette ki tartışmalara yol açıyor. Bu tartışmalara yol açmayacak şekilde anayasanın ve kanunlarımızın uygulanması noktasındaki hassasiyeti tüm yüksek mahkemelerimiz, yargı kurumlarımız, yasamamız, yürütmemiz, hepimizin bağlı olduğumuz kurallar var. Bu kurallar çerçevesi içerisinde hareket etmek durumundayız" dedi.

Anayasa Mahkemesi'nin tutuklu milletvekili Can Atalay hakkında ikinci kez hak ihlali kararı vermesine ilişkin Tunç, "Bu kararla ilgili olarak da gerekçeli karar henüz daha açıklanmadı. Gerekçeli karar açıklandıktan sonra ilgili mahkemeler kararlarını vereceklerdir. Hep beraber onu bekleyeceğiz" ifadelerini kullandı.

SOMALİ CUMHURBAŞKANI'NIN OĞLUNUN SEBEP OLDUĞU KAZA

Somali Cumhurbaşkanı'nın oğlu Mohammed Hassan Shekh Mohamud'un, motokurye Yunus Emre Göçer'in ölümüne yol açtığı kazaya ilişkin soruşturmada Adli Tıp'tan ikinci raporun da geldiğini belirten Bakan Tunç, "Araç sürücüsünün asli kusurlu, motosikletli kuryemizin de tali kusurlu olduğu yönünde rapor geldi. Bu raporlar çerçevesinde dava açılacaktır ve bu dava çerçevesi içerisinde de kovuşturma devam edecektir. Şundan hiç şüpheniz olmasın; yargımız vatandaşımızın hakkını, hukukunu elbette ki koruyacaktır. Buradaki bilirkişi raporları çerçevesi içerisinde gerekli karar verilecektir. Vatandaşımızın hak ve hukukunun göz ardı edildiği, bir yabancı karşısında vatandaşımızın hakkının korunmadığı yönündeki eleştirilere kesinlikle katılmak mümkün değil. Bizim önceliğimiz vatandaşımızdır. Vatandaşımızın hak ve hukukunu koruma noktasındaki en doğru kararı yargımız verecektir. Zaten bilirkişi raporu çerçevesinde önümüzdeki birkaç gün içerisinde iddianamede hazırlanacaktır. Tahmin ediyoruz ki yakın bir zamanda ilgili şahıs da yurt dışından gelip ifadesini verecektir. Bu noktada özellikle Dışişleri Bakanlığımızın da görüşmeleri söz konusu oldu. Yakın zamanda bu süreç gerçekleşecek" diye konuştu.

'55 KİŞİ HAKKINDA SORUŞTURMA AÇILDI'

Gazeteci Can Ataklı'nın şehit babasına hakaret ettiği yönündeki iddiaların sorulması üzerine ise Bakan Tunç, "Şehit babamıza yönelik bu ifadeleri kabul etmek mümkün değil. Bu konuda da İstanbul Cumhuriyet Başsavcılığı, bu beyanı duyar duymaz gerekli soruşturmayı başlattı ve bu soruşturma neticesini hep beraber bekliyoruz. Sadece bu konuda değil, sosyal medyada da şehit ailelerimize ve şehitlerimize yönelik, özellikle terör propagandası yapan, suçu ve suçluyu öven kişiler noktasında tespitler var. Bu tespitler ışığında başlatılan soruşturmalar var. Şu ana kadar 55 kişi hakkında 15 ilde, sosyal medyadaki yaptıkları paylaşımdan dolayı 'Terör propagandası', 'Suç ve suçluyu övme' ve 'Şehit ailelerine hakaret'ten dolayı açılan soruşturmalar var. Bu soruşturmalar, 15 ilde 55 kişi hakkında açıldı. Bunun 26'sının yurt dışında olduğu tespit edildi. Diğer hesaplar yurt içinden. Bu hesaplardaki paylaşımlarla ilgili olarak da 29 kişi tespit edildi. Bu kişilerden 3'ü tutuklandı. Şu anda 1'isi de gözaltında. Süreçler devam ediyor. Bu noktada özellikle sosyal medya aracılığıyla suç işleyenler karşısında yargımız, soruşturma makamlarımız kararlı bir şekilde mücadele ediyor" dedi. 

Cumhur İttifakı ortağı TBMM'de açık açık ''özerklik'' istedi

Cumhurbaşkanlığı seçimlerinde Cumhurbaşkanı ve AK Parti Genel Başkanı Recep Tayyip Erdoğan'ı destekleyip, seçim çalışmaları boyunca Cumhur İttifakı ile birlikte açılışlarda yer alan ve AK Parti'nin listelerinden milletvekili seçilerek TBMM'ye giren Cumhur İttifakı üyesi HÜDA-PAR Genel Başkanı Zekeriya Yapıcıoğlu Meclis’te Bütçe görüşmelerinde konuşma yaptı.

Yapıcıoğlu konuşmasında “Biz olumlu ve olumsuz tüm yönleriyle eyalet sistemi, özerklik ve federasyon gibi yönetim modelleri üzerinde serbestçe tartışılabilir diyoruz” ifadelerini kullanınca muhalefetten tepki gördü.

CHP'nin tepkisi çok ağır oldu: Hizbullah uzantısına bütçenizi savundurtuyorsunuz

CHP Grup Başkanvekili Ali Mahir Başarır, TBMM Genel Kurulu’nda 2024 Yılı Merkezi Yönetim Bütçe Kanunu Teklifi görüşmelerinde, “Bu bütçeyi lehte konuşacak 300 tane milletvekili var ama siz bütçeyi savunmak için HÜDA-PAR Genel Başkanı Zekeriya Yapıcıoğlu’na söz verdiniz” diye konuştu. Başarır, “Hizbullah uzantısına bütçenizi savundurtuyosunuz. Sizin nereniz milliyetçi?” dedi.

HÜDAPAR’lı Yapıcıoğlu’nun sözleri tutanaklara şöyle geçti:

BAŞKAN Sayın Yapıcıoğlu...
GÖKHAN GÜNAYDIN (İstanbul) - Burada HÜDA PAR'ı mı dinleyeceğiz, sataşmaya sözü mü dinleyeceğiz? ZEKERİYA YAPICIOĞLU (Devamla) - Sayın Başkan, lütfen...
BAŞKAN - Ama bakın, herkese eşit davrandım, lütfen...
GÖKHAN GÜNAYDIN (İstanbul) - HÜDA PAR'ın parti programını mı dinleyeceğiz, sataşmayı mı dinleyeceğiz?
SALİHA SERA KADIGIL (İstanbul) - Ya, bize bir taziye için söz vermiyorsun, HÜDA PAR konuşunca niye söz veriyorsun Başkan! Allah Allah!
ZEKERİYA YAPICIOĞLU (Devamla) - Tamamlıyorum.
BAŞKAN - Buyurun.
ZEKERİYA YAPICIOĞLU (Devamla) - Bakınız "Olumlu ve olumsuz tüm yönleri ile eyalet sistemi, özerklik, federasyon gibi yönetim modelleri üzerinde serbestçe tartışılabilmelidir." diyoruz. Şimdi, birileri çıkıp "Bunlar bunu istiyor." Ne zaman özerklik istedik ya da "Şunu istiyoruz, bunu istiyoruz." diye bir şey söyledik? Diyoruz ki...
ERHAN USTA (Samsun) - "Türk Bayrağı'nın ismi değişsin." diyen siz değil misiniz?
GÖKHAN GÜNAYDIN (İstanbul) - Bir daha okusana programi.
ALİ MAHİR BAŞARIR (Mersin) - Bir daha okur musun.
ZEKERİYA YAPICIOĞLU (Devamla) - Aynen okuyorum, bakınız: "Olumlu ve olumsuz tüm yönleri ile eyalet sistemi, özerklik, federasyon gibi yönetim modelleri üzerinde serbestçe tartışılabilmelidir." diyoruz, tamam mı? Siz eğer... (CHP sıralarından gürültüler, sıra kapaklarına vurmalar)
ALİ MAHİR BAŞARIR (Mersin) - Bravo, bravo sana!
ERHAN USTA (Samsun) - Daha ne diyeceksin?
ZEKERİYA YAPICIOĞLU (Devamla) - Lütfen, eğer siz okuduğumuzu anlamıyorsanız, o zaman buralarda oturmayın. GÖKHAN GÜNAYDIN (İstanbul) - Anlıyoruz okuduğumuzu.
ZEKERİYA YAPICIOĞLU (Devamla) - Eğer siz okuduğunuzu anlıyor, bile bile çarpıtıyorsanız diyecek sözüm yok,
kendinize yakışanı yapıyorsunuz.
Genel Kurulu saygıyla selamlıyorum.

Sonraki Haber