''Turkovac’ın faz-3 çalışması vaka alınmadan durdurulmuş''

Hacettepe Tıp Fakültesi Çocuk Enfeksiyon Hastalıkları Bilim Dalı Başkanı Prof. Dr. Mehmet Ceyhan, yerli aşı Turkovac’ın faz-3 çalışmasının ‘vaka alınmadan’ durdurulduğunu bildirdi.

Ceyhan, Twitter paylaşımında aşının, ABD Ulusal Sağlık Enstitüleri Ulusal Tıp Kütüphanesi tarafından işletilen en büyük klinik araştırma veritabanı ‘Clinical Trials’dan çekildiğini bildirdi. Profesörün paylaştığı ekran görüntüsüne göre çalışmanın açıklama kısmında “Geri çekildi: Çalışma, ilk katılımcısını kaydetmeden önce erkenden durduruldu” diye yazıyor.

 Ceyhan, şunları yazdı: “Geliştirildiği, etkin bulunduğu, antikorlara jimnastik hareketleri yaptırdığı, Sinovac’dan daha etkili olduğunun bilim kurulunca anlatılması çok iyi. Ama bu çalışmanın durdurulduğunun da açıklanması gerekir.

Ayrıca faz-3 çalışmasının ara sonuçlarıyla acil kullanım onayı verildi. ClinTrials’da ise vaka alınmadan durduruldu deniyor. Bu başka bir faz-3 çalışması mı? Çocuk çalışmasının başlayacağı duyurulan aşıyla ilgili durum açıklanmadan çocuklarda aşılama yapmak da etik olmaz. Çocuklarda planlanan çalışmada umarım o yaş grubu için endikasyonu onaylanmış aşı kullanılır. Uyarısı için Prof. Dr. Esin Şenol’a teşekkür ederim.”

Sonraki Haber