YSK’da seçim hareketliliği başladı; partilere bu bilgi gitti

2023 seçimlerinin tarihi tartışılmaya devam ederken seçimlerin ertelenme tartışmaları sürerken partilerin YSK ziyaretleri de arttı. Görüşmelerde YSK, seçim erteleme yetkisi bulunmadığını partilere iletti.

11 kenti derinden sarsan depremlerin ardından seçimin ertelenmesine yönelik girişimler ve çağrılar, Yüksek Seçim Kurulu’nun (YSK) trafiğini de artırdı. YSK’nin sorular üzerine seçim erteleme yetkisi bulunmadığını ziyaretçilerine ilettiği öğrenildi.

Birgün gazetesinden Hüseyin Şimşek'in haberine göre, son üç hafta içerisinde Meclis’te grubu bulunan siyasi partiler, YSK temsilcileri aracılığı ile ya da bizzat parti temsilcilerinin ziyaretleri ile kurulla teması arttırdı. Adalet Bakanlığı ve iktidar kurmaylarının da YSK’nin kapısını çaldığı, seçim erteleme tartışmaları ve seçime hazırlık konularında görüş aldığı ifade edildi. Bu arada bizzat Adalet Bakanı Bekir Bozdağ’ın YSK Başkanvekili Ekrem Özübek ile görüştüğü de duyuldu.

 Genel başkan yardımcıları ya da seçim işleri sorumluları tarafından gerçekleştirilen görüşmelerde YSK’nin, seçmen kütüğü oluşturma uygulamasında elektronik ortama geçiş yapılması nedeniyle depreme rağmen seçimlerin zamanında yapılabileceğini ilettiği öğrenildi. YSK yetkililerinin, bu nedenle deprem bölgelerindeki nüfus hareketliliğine rağmen işlemlerin kısa sürede tamamlanabileceği görüşünü ifade ettiği bildirildi. Seçimlerin ertelenmesi konusunda ise YSK yetkililerinin, “Yetkimiz yok” dediği öğrenildi. Seçim kararının alınması ve takvimin başlamasının ardından görevlerinin başlayacağını ileten kurul üyelerinin, seçim erteleme yetkilerinin bulunmadığını ancak adaylıklar, seçmen listeleri, ittifaklar, sandık kurulları gibi konularda adım atacaklarını anımsattığı dile getirildi. YSK ayrıca yargı üyelerinin deprem bölgesindeki durumlarının da netleşmesinin ardından seçim kurullarının başındaki isimlere kesinlik kazandıracağını iletti.

Sonraki Haber