Facebook'a 20 milyon TL'lik yanıltıcı reklam cezası

Avustralya’da Federal Mahkemesi, Meta iştirakleri Onavo Inc ve Facebook İsrail’in güvenlik uygulaması için kullandığı yanıltıcı reklamlar sebebiyle Meta’ya 20 milyon dolar ceza verildiğini duyurdu.

Avustralya Rekabet ve Tüketici Komisyonu (ACCC), kullanıcıların verilerini koruyormuş gibi reklamı yapılan Onavo Protect adlı VPN uygulamasının tanıtımını yapıp müşterileri yanılttıkları sebebiyle Federal Mahkemede Meta şirketleri Facebook Israil ve Onavo Inc'e karşı dava açtı.

ABC News’te yer alan habere göre; Federal Mahkeme, Meta ortakları Facebook İsrail ve Onavo Inc’in, Onavo Protect uygulaması ile ilgili yeterli uyarıda bulunmadan, uygulamanın reklamını yaparak kullanıcıları yanlış yönlendirdiğine ve kullanıcıların verilerini ticari amaçlar için topladığına hükmetti.

Yargıç Wendy Abraham, görülen duruşmada, her ikisi de Meta'ya ait olan şirketlerin Avustralya hükûmetine onar milyon dolar ceza ödemesine karar verdi. Ayrıca, Meta'nın şirketlerine ACCC'nin yasal masraflarına 400 bin dolar katkıda bulunması kararını verdi.

Meta sözcüsü ise gerçekleştirdiği açıklamada, ACCC'nin uygulamanın hizmet şartları ve güvenlik politikası metninin düzgün olduğunu kabul ettiğini, fakat yapılan tanıtımlarda buna yeterince belirgin ve açık şekilde yer verilmediğini belirttiğini aktardı.

Onavo Protect adlı VPN uygulamasının, Şubat 2016 ile Ekim 2017 arasında Avustralya'da 271 bin kereden fazla indirildiği kaydedildi.

Sonraki Haber