Yeni bir cep telefonu alacaklara kötü haber

İşlemci pazarının yüzde 95'ini elinde bulunduran ARM'ın işlemci fiyatlarına telif hakkı sebebiyle zam yapacağını açıklanmasının ardından akıllı telefon fiyatlarına da zam gelmesi bekleniyor.

ARM’ın işlemciler için telif hakkı sistemini değiştirmek istediği ortaya çıktı.

Şimdiye kadar ürettiği çiplere göre bir değerleme yapan şirket, bundan sonraki dönemde cihaz değerine bağlı bir fiyatlandırma politikasına geçmeyi planladığını duyurdu.

Şirketin böylece gelirini önemli miktarda artıracağı öngörüldü. Buna göre ARM, çip tasarımlarından da çok daha fazla gelir elde edecek. Özellikle yüksek fiyatlı akıllı telefonlardan elde edilen gelirin önemli oranda artabileceği tahmin ediliyor.

ARM'ın her bir işlemci tasarımı için talep ettiği tutarın artması ile birlikte akıllı telefonların fiyatlarında ise bir yükseliş yaşanabileceği belirtiliyor.

Büyük firmalara haber verildi
Qualcomm, MediaTek, Unisoc, Samsung ve Xiaomi gibi büyük firmaların bu durumdan haberdar edildiği de gelen bilgiler arasında yer alıyor.

İşlemci pazarının yüzde 95’ini elinde bulunduran ARM'ın bu politika değişikliğinin markalar üzerinde nasıl bir etki bırakacağı ise merak konusu olmayı sürdürüyor.

Bu konuda ise özellikle Samsung’un bir avantajı olduğu belirtiliyor. Kendi işlemcilerini üretmeye devam eden Güney Koreli üreticinin maliyetlerdeki artışa karşı Exynos işlemcileri için ARM’yi kullanmaya devam etmek yerine, şirket içi tasarıma geçiş yapması bekleniyor.

Sonraki Haber