''İstila var'' dedi, orduya yetki verdi !

''İstila var'' dedi, orduya yetki verdi !
Güncelleme:

Göçmenlere karşı en sert tavır Macar Başbakan'dan geldi: "Mültecilere ordu müdahale edecek"

Polonya, Macaristan, Çek Cumhuriyeti ve Slovakya İçişleri bakanları, AB’nin karşı çıktıkları kota sistemini görüşmek için dün bir araya geldi. Yunanistan,İtalya ve Macaristan’daki 120 bin göçmenin ülkeler arası paylaştırılarak yerleştirilmelerine Almanya ve Fransa destek çıktı.

Macaristan Başbakanı Orban ise, parlamentosunun göçmen kriziyle mücadele için orduya daha fazla yetki tanımasından önce yaptığı konuşmada göçmenler için “Bizi istila ediyorlar. Yalnızca kapıları çalmakla kalmıyor, hepimizin üzerine kapıları yıkıyorlar.

Sınırlarımız tehdit altında, Macaristan yani tüm Avrupa tehdit altında” dedi. Orban, göçmen akınının Avrupa’nın sınırlarını tehdit ettiğini söyledi. Orban, göçmenlerin ‘kapıları kırdığını ve krize karşı birleşik bir tavır sergilenmesi gerektiğini’ ifade etti. 

Aşırı sağdan destek
 
Macaristan’da parlamentonun onayından geçen yeni yasa, orduya sınırlarda göçmenlere karşı plastik mermi ve göz yaşartıcı gaz kullanma yetkisi veriyor. Yeni yasayla beraber, polise yasa dışı yollarla ülkeye girdikleri düşünülen göçmenlerin bulunması için özel mülklere giriş ve arama izni de tanınıyor.

İktidar partisi sağcı Genç Demokratlar (Fidesz) tarafından hazırlanan tezkereye aşırı sağcı “ Daha İyi Bir Macaristan Hareketi”ne (Jobbik) üye milletvekilleri de destek verdi. Düzenleme uyarınca askerler sınırda araçları durdurup arayabilecek, gerekli durumlarda cop, plastik mermi ve güvenlik ağı kullanabilecek. 
 
Gazetelere ‘gelmeyin’ ilanı
 
Orban hükümeti Suriyeli göçmenler için kampların bulunduğu Lübnan ve Ürdün gibi ülkelerde gazetelere Arapça ilan vererek Suriyelilere ‘Biz misafirperver insanlarız ama ülkemize yasa dışı yollardan gelmeyin’ çağrısı yaptı. İlanlarda Macaristan’a yasa dışı yollardan girmenin suç olduğu ve hapis cezasıyla cezalandırılabileceğinin altı çizildi. Bunun için ‘en sert önlemlerin alınacağı’ uyarısı yapıldı. 
 
Irkçılıkla oy yükseltti
 

Kamuoyu anketleri Macaristan Başbakanı Viktor Orban’ın sığınmacılara yönelik sert politikalarının kamuoyundaki popülaritesini artırdığını ortaya koydu. Macaristan’daki kamuoyu araştırma şirketi Ipsos’a göre önümüzdeki pazar günü ülkede seçimler yapılsa, iktidardaki Genç Demokratlar (Fidesz) yüzde 41 oranında oy alabilir.