''Önce ben tecavüz etmeliydim'' demişti, özür diledi

''Önce ben tecavüz etmeliydim'' demişti, özür diledi

Filipinler'de cumhurbaşkanı adaylarından Rodrigo Duterte, olay yaratan tecavüz sözleriyle ilgili özür diledi.

Filipinler'de cumhurbaşkanlığı yarışının önde gelen adaylarından Rodrigo Duterte'nin tecavüz edilerek öldürülen bir Avustralyalı kadınla ilgili büyük tepki toplayan sözleri nedeniyle özür diledi.

“Önce ben tecavüz etmeliydim” dediğinin ortaya çıkması üzerine Duterte özür dilemek zorunda kaldı.

Günlerdir özür dilemekten kaçınan Duterte bugün bir açıklama yaparak, “Sözlerim nedeniyle Filipinler halkından özür dilerim” dedi.

Duterte, “Kadınlara ya da bu korkunç suçun mağdurlarına saygısızlık etmek gibi bir niyetim yoktu. Bazen çenem bana üstün geliyor. Hayatım açık bir kitap gibi. Ben pek çok kusuru ve çelişkileri olan bir adamım” diye de ekledi.

KAN DONDURAN SÖZLER

Hafta sonu internete yansıyan bir video kaydında Duterte ve taraftarları, 1989'da Davao kentindeki bir hapishanede mahkûmların tecavüz edip öldürdüğü misyoner kadınla ilgili kan donduran ifadeler kullanıyor.

İsyan sırasında Davao belediye başkanı olan Duterte , "Tüm kadınlara tecavüz ettiler. Şu Avustralyalı din görevlisi vardı. Onu dışarı çıkarırlarken gördüm. Yüzünü gördüm ve şöyle düşündüm: 'O... çocukları. Ne kadar yazık. Hepsi tecavüz etti. Hepsi sıraya girdi. Tecavüze uğramasına çok öfkelenmiştim. Ama çok güzeldi. Belediye başkanına öncelik tanımalılardı..."diyordu.

OYLARI DÜŞEBİLİR

Bu sözleri üzerine büyük tepki toplayan Duterte, rakipleri tarafından cumhurbaşkanlığımakamına uygun bir insan olmamakla suçlandı. Duterte'nin taraftarları ise "bunun sadece bir şaka olduğunu" savundular.

Duterte, tepki çeken konuşmaları ve "cinsel başarılarıyla" övünen bir siyasetçi olarak biliniyor.

Filipinler'de Cumhurbaşkanlığı seçimi 9 Mayıs'ta yapılacak seçimler öncesinde yapılan anketlerde birinci geliyor. Uzmanlar henüz konuşmanın erken olduğunu söyleseler de Duterte’nin tecavüz yorumu nedeniyle oy kaybetmesi bekleniyor.