''Suudi Arabistan özür dilesin''

''Suudi Arabistan özür dilesin''
Güncelleme:

İran dini lideri Ayetullah Ali Hamaney, Suudi Arabistan yönetiminin Mina'daki izdihamın sorumluluğunu kabul ederek, Müslümanlardan özür dilemesi gerektiğini söyledi.

Dini liderin basın bürosundan yapılan açıklamada Hamaney'in,  Tahran'daki ikametgahındaİranlı din adamlarını kabul ettiği bir toplantıda,  Mina'daki izdiham hakkında Müslümanların zihninde bir çok soru oluştuğunu ifade  ederek, "Suudi liderler suçu başkalarına yüklemek yerineİslam ümmetinden ve  acılı ailelerden özür dileyerek sorumluluğu kabul etmeli ve bunun gereklerini de  yerine getirmelidir" dediği bildirildi. 
 
Ayrıca Suudi arabistan yönetiminin sorumluluğunu kabul etmemesinin  doğru olmadığını ve bunun faydasız ve etkisiz olduğunu ifade eden Hamaney,  "Olayda binden fazla Müslümanın hayatını kaybetmesi küçük bir mesele değil. Bu  yüzden İslam dünyası bu sorunu düşünmelidir" ifadelerini kullandı. 
 
 Hamaney, hadisenin unutulmayacağını ve Müslüman halklar tarafından  ciddiyetle takip edileceğini de belirterek, "Bu büyük facianın sorumluluğu Suudi  liderlerin omuzlarındadır. Suudiler başkalarını suçlamak yerine sorumluluğunu  kabul etmeli ve İslam ümmetinden ve acılı ailelerden özür dilemeli" diye konuştu. 
 
769 KİŞİ HAYATINIKAYBETTİ

Kurban Bayramı'nın ilk günü Mina'da yaşanan izdiham sonucunda 136  İranlı'nın da aralarında olduğu 769 kişi hayatını kaybetmiş, 934 kişi de  yaralanmıştı. Dini lider Hamaney hadisenin ardından Suudi Arabistan yönetimini  sorumlu tutarak, ülkede 3 gün yas ilan etmişti. 
 
İzdihamda 136 İranlı'nın hayatını kaybetmesi ve 103 yaralının yanı  sıra 325 kişiden de haberalınamaması ülkede infiale yol açmış, ülkede cuma  namazı sonrasında protesto gösterileri düzenlenmişti. 
 
Öte yandan ülkenin resmi ajansı IRNA'nın haberine göre, bugün de Suudi  Arabistan'ınTahran'daki büyükelçiliği önünde üniversite öğrencileri tarafından  düzenlenmesi planlanan gösteriye izin verilmemesi nedeniyle iptal edildiği  belirtildi.