2. Hak-iş Başkanlar Kurulu Azerbaycan’da Toplandı

2. Hak-iş Başkanlar Kurulu Azerbaycan’da Toplandı

HAK-İŞ Başkanlar Kurulu, Bakü'de Azerbaycan İşçi Sendikaları Konfederasyonu (AHİK) işbirliğinde gerçekleştirildi.

HAK-İŞ Başkanlar Kurulu, Bakü'de Azerbaycan İşçi Sendikaları Konfederasyonu (AHİK) işbirliğinde gerçekleştirildi. HAK-İŞ Genel Başkanı Mahmut Arslan gerçekleştirdiği açılış konuşmasında "Karabağ'da Azerbaycanlı kardeşlerimize yapılan saldırıları nefretle kınıyoruz" dedi.

HAK-İŞ 2 Başkanlar Kurulu, Azerbaycan İşçi Sendikaları Konfederasyonu (AHİK)'in ev sahipliğinde Bakü'de gerçekleştiriliyor. HAK-İŞ Genel Başkanı Mahmut Arslan başkanlığındaki 2. HAK-İŞ Başkanlar Kurulu toplantısına AHİK Genel Başkanı Settar Mahbeliyev, Azerbaycan Çalışma Bakanı Yardımcısı İdris İsayev ve Türkiye'nin Azerbaycan Büyükelçi Müsteşarı Meral Barlas katıldı. HAK-İŞ Başkanlar Kurulu açılış konuşması yapan HAK-İŞ Genel Başkanı Mahmut Arslan, "Bizim için tarihi bir gün. konfederasyonumuzun 2015, 22 Ekim'de gerçekleştirdiği 13. Genel Kurulundan sonra ilk Başkanlar kurulunu KKTC'de gerçekleştirmiştik. 2. Başkanlar Kurulunu ise kardeş başka bir devletimizde, Azerbaycan'da AHİK'in ev sahipliğinde gerçekleştirmiş oluyoruz. Azerbaycan'da bulunmamız AHİK'in ev sahipliğinde iki kardeş konfederasyonun işbirliğinin geliştirmesi konusundaki çabalarımızın tipik bir göstergesidir. Karabağ'da kardeşlerimize, Azerbaycan topraklarına yapılan saldırıları nefretle kınıyoruz. Bu saldırı karşısında Azerbaycan ordusunun, Azerbaycan halkının gösterdiği olağanüstü gösterdiği başarıyı da kutlamak istiyoruz" ifadelerini kullandı.

Azerbaycan'ın bağımsızlığı ilk tanıyan ülkenin Türkiye olduğunu vurgulayan AHİK Genel Başkanı Settar Mahbeliyev, "Bu iki halkın anlaşamadığı bir konu yok. Her şey ortak bir milletindir. Biz iki devlet bir milletiz. Biz her zaman Türk Devleti ile, Türk Sendikaları ile gurur duruyoruz. Her zaman Türkiye'nin güçlü bir devlet olmasından ve güçlü sendikalarının olmasından gurur duyuyoruz. İlk dönemlerde sıkıntılarımız vardı. HAK-İŞ bize çok büyük destek oldu" diye konuştu.

Gazetecilere açıklamalarda bulunan HAK-İŞ Genel Başkanı Mahmut Arslan,"2. Başkanlar Kurulumuzu da kardeş Azerbaycan'da yapma kararı almıştık. Bu HAK-İŞ'in 2016 ilk Başkanlar Kurulu'nu Bakü'de gerçekleştirmek kararı almıştık. Öğleden sonra Başkanlar Kurulu gündemini burada devam ettireceğiz. Pazar gününe kadar Bakü'deyiz ve muhtemelen Azerbaycan'ın belli bölgelerine ziyaretler yapacağız. AHİK ile birlikte ikili görüşmelerimizi gerçekleştireceğiz. Son gelişmeleri dikkate alarak, özellikle Azerbaycan'ın temel sorunlarından olan Karabağ sorunu konusunda da Türkiye ve HAK-İŞ'in desteğini burada ifade edeceğiz. HAK-İŞ konfederasyonu olarak Beyaz Saray'a yapılan dilekçeler konusunda da konfederasyonumuz bütün sendikalarıyla yoğun bir kampanya yürütmektedir. Dün aldığımız bilgiye göre 100 bin toplamamız gereken imzalar 113 bini geçti. Biz bunu 500 bin olarak hedefliyoruz. Türkiye ile ilgili özellikle bizim taşeron yasası söz konusu. Önümüzdeki 1 Mayıs'la ilgili hazırlıklarımızı yine gözden geçireceğiz. Geçici mevsimlik işçilerle ilgili sorun var, terör sorunu var, yeni anayasa konusu var. Bunlar konfederasyonumuzun Başkanlar Kurulu gündeminin arasında. Bunlarla ilgili de ayrıntılı bir çalışmayı burada gerçekleştireceğiz" dedi.

Türkiye ve Azerbaycan ile ulusal ve uluslararası sorunlara ilişkin sendikaların rolü, taşeron çalışma, mevsimlik ve geçici işçi sorunu, asgari ücret, kıdem tazminatı gibi çalışma hayatının önemli gündem maddelerinin masaya yatırılacağı HAK-İŞ Başkanlar Kurulu toplantısı sonrasında bir sonuç bildirisi yayınlanacak.