500 atı diri diri gömmüşler !

500 atı diri diri gömmüşler !
Güncelleme:

Çin'in Şandong eyaletinde, 2 bin 500 yıl önce ölen imparatorun mezarında 500'den fazla atın iskeleti bulundu.

Çin Devleti'nin "İlkbahar ve Sonbahar Dönemi" (MÖ 770-476) olarak adlandırılan döneminin sonlarında hükümdarlık yapanİmparator Çi Jinggong'un mezarına imparatora "eşlik etmesi" geleneği gereğince diri olarak gömülen 500'den fazla atın iskeleti, gelecek yıl sergilenecek.

Ülkenin doğusundaki Şandong eyaletine bağlı Zıbo kenti yönetimi, at iskeletlerinin yeniden tanzim edilerek yıl sergileneceğini duyurdu. Kent yönetimi yetkilileri, kazı çalışmalarının ve at mezarlarının 3 ila 5 yıl süresince korunmasının maliyetinin 11 milyondan dolardan fazlaya mal olacağını açıkladı. Atların büyük bir çoğunluğunun 6-7 yaşındayken gömüldüğünü açıklayan arkeologlar, atların dönemin ekonomisine, tarihine, askeriyesine ve cenaze törenlerine ışık tutacağını belirtti.

fu19q_1446872055_0336.jpg

YER ALTINDA 8 BİN ASKER 

Çin'in Şaanşi eyaletinin başkenti Şian'ın Lintong bölgesinde 29 Mart 1974'te kuyu açmaya çalışan çiftçiler tesadüfen M.Ö. 221'de Çin Hanedanlığını kuran İmparator Çin Şı Huang'ın Terra Kotta ordusunu bulmuştu. İlk kazılar sırasında dört kuyu ortaya çıkarılmıştı. Bu kuyuların en büyüğünde ortaya çıkarılan 6 bin toprak asker, arkeoloji dünyasında büyük hayranlık uyandırmıştı. İkinci kuyudan 120 süvari ve okçu heykeli çıkarılırken, üçüncü kuyuda general ve diğer üst rütbeli askerler olduğu sanılan daha uzun heykeller bulunmuştu. Dördüncü kuyu boş çıkmıştı. Dört kuyuda toplam 8 bin asker, 130 savaş arabası, 520 at ve 150 de süvari atı heykeli bulunmuştu.

i7jk2_1446872065_6758.jpg

Her biri farklı yüze ve ifadeye sahip toprak askerlerden oluşan yeraltı ordusunun, ölümünden sonra İmparator Çin Şı Huang'ı koruması için yapıldığı sanılıyor.Askerler, doğudan gelecek akınlara karşı dönemin savaş nizamına ve stratejisine uygun biçimde imparatorun mozolesinin 1,6 kilometre doğusuna yerleştirilmiş. Temeli güneyden kuzeye 350 metre uzunluğunda, doğudan batıya 345 metre genişliğinde bir dörtgen olan mezar, 76 metre yüksekliğinde bir piramit şeklinde yükseliyor. İmparatorun mezarı, 56 kilometrekarelik alanıyla dünyanın en büyük mezarı kabul ediliyor.

UNESCO LİSTESİNE ALINDI

Bölge, 1987'de UNESCO tarafından Dünya Kültür Mirasları Listesi'ne alınmıştı. Mezarda her biri son derece detaylı ve gerçek insan büyüklüğünde yapılan askerlerin yanı sıra binlerce kılıç ve mızrak bulunmuştu. Paslanmaması için silahların üzerinin krom dioksitle kaplandığı keşfedilmişti. Heykellerden 30'unun üç boyutlu bilgisayar modellerini çıkaran ve özellikle kulaklarını inceleyen bilim adamları, her bir heykelin birbirinden tamamen farklı kulak yapısına sahip olduğunu ortaya çıkarmıştı. Heykellerin, gerçek insanlar model alınarak yapıldığı sanılıyor. Parlak kırmızı, yeşil, mavi, siyah ve kahverengi renklere boyanan heykellerin üzerindeki boya tabakası, havayla temas ettikten sonra soyuluyor.