AB temsilcisinden Türkiye'ye uyarı

AB temsilcisinden Türkiye'ye uyarı
Güncelleme:

AB Yüksek Temsilcisi, Türkiye'ye verilen paranın 'cep harçlığı' olarak algılanmaması için uyardı.

AB Yüksek Temsilcisi Federica Mogherini: 3 milyar euro, Türkiye'ye verilen cep harçlığı değil.

ABD Başkan Yardımcısı Joe Biden’ın ifade özgürlüğünden, Güneydoğu’da PKK’ya karşı sürdürülen operasyonlara kadar verdiği mesajların etkisi daha bitmeden, bu kez Avrupa Birliği’nden AKP hükümetine sert mesajlar geldi.

AB Yüksek Temsilcisi Federica Mogherini “3 milyar euro, Türkiye’ye verilen cep harçlığı değil” dedi.

Türkiye’yi ziyaret eden AB Yüksek Temsilcisi Federica Mogherini, AB’nin Türkiye’ye Suriyeli sığınmacılar için vereceği 3 milyar euroluk anlaşma konusunda diplomatik ifadelerin dışına çıktı.

“CEP HARÇLIĞI DEĞİL”

“3 milyar euro, Türkiye’ye verilen cep harçlığı değil” diyen, paranın Suriyeli sığınmacılar için kullanılmasını bu sert mesajla dile getiren AB temsilcisi ayrıca yargı bağımsızlığı, Güneydoğu’daki operasyonlar, ifade özgürlüğü ile gösteri ve örgütlenme özgürlükleri konusunda da uyardı. AB heyeti, Türkiye’nin “çözüm sürecine geri dönmesi” mesajı da verdi.

DAHA AB’NİN BİLE ÜZERİNDE ANLAŞAMADIĞI PARA YÜZÜNDEN, TÜRKİYE’Yİ UYARDI

AB ile Türkiye arasında, Suriyeli sığınmacılar için harcanmak üzere AB’nin Ankara’ya 3 milyar euro vermesine ilişkin anlaşma imzalanmıştı. Ancak para AB içinde çıkan sıkıntılar nedeniyle henüz aktarılmaya başlanmadı. Birlik hâlâ paranın aktarılmasına başlamak için İtalya tarafından koyulan vetoyu kaldırmaya çalışıyor.

AB Yüksek Komiseri, daha Türkiye’ye para aktarımı başlamadan Ankara’ya yaptığı ziyarette, sert ifadelerle paranın “Türkiye için değil”, “Suriyeliler için” kullanılacağını ifade etti. Mogherini, “Mültecilere verilecek 3 milyar euro Türkiye’nin eline geçmeyecek, cep harçlığı değil bu. Mülteciler için kullanılacak. Bu paranın hazırlığını sürdürüyoruz” dedi.

Dışişleri Bakanı Mevlüt Çavuşoğlu ise AB temsilcisinin bu çıkışına karşılık, “Bu konu AB’nin iç meselesi” dedi. Paranın Suriyeli sığınmacılara harcanacağını da vurgulayan Çavuşoğlu, “Ancak bu paranın gecikmesi, paranın verilmesinde her gecikilen gün, Türkiye’deki sığınmacıların yaşam kalitesi, eğitim ve sağlık alanındaki alacakları hizmeti geciktiriyor” uyarısını yaptı.

AB’DEN UYARI ÜZERİNE UYARI

Mogherini, Dışişleri Bakanı Mevlüt Çavuşoğlu ve AB Bakanı Volkan Bozkır’la toplantı sonrasında, Türkiye’ye uyarı üzerine uyarı yaptı. Türkiye’nin Kürt sorunu konusunda “barış sürecine geri dönmesini desteklediklerini” söyleyen Mogherini, “ifade özgürlüğü, bağımsız yargı, gösteri ve toplanma özgürlüğü biçim için çok önemli, gözden çıkarılamayacak konulardır” dedi.

ERDOĞAN’IN “MUHATAP DEĞİL” DEDİĞİ DEMİRTAŞ’I, AB “MUHATAP” ALDI

Bu arada, Türkiye-AB siyasi diyalog toplantısı için Ankara’ya gelen AB komisyonu heyeti de, ABD Başkan Yardımcısı Joe Biden’ın yaptığını yaptı. AB Yüksek Temsilcisi Federica Mogherini başkanlığındaki heyet, Ankara’da ilk görüşmeyi Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’ın “muhatap değil” dediği HDP ile yaptı. AB heyeti, Türkiye temaslarına HDP Eş Başkanı Selahattin Demirtaş ile kahvaltı ile başladı.

AB’nin genişlemeden sorumlu komiseri Johannes Hahn görüşmeye ilişkin fotoğrafları twitter hesabından paylaştı

Demirtaş’la kahvaltıya Mogherini’in yanısıra AB’nin genişlemeden sorumlu komiseri Johannes Hahn ve insani yardım ile kriz yönetiminden sorumlu komiser Hristos Stilianidis de katıldı.

GÜNEYDOĞU’DAKİ “DRAMATİK” DURUM…

Hahn, twitter hesabından da HDP heyetiyle kahvaltıya ilişkin fotoğraflar paylaşıp, Demirtaş’la ele aldıkları konuları da özetledi; “Güneydoğu’daki dramatik durumu ve çözüm sürecini ele aldık” dedi. Hahn’ın mesajında, Demirtaş’la görüşmenin “iyi ve yapıcı geçtiğini” de vurguladı.