AB-Türkiye ilişkilerinde kritik dönemeç

AB-Türkiye ilişkilerinde kritik dönemeç
Güncelleme:

AB Bakanlar Konseyi Türkiye ile görüşmelerin geleceğiyle ilgili açıklama yapacak. Avusturya üyelik görüşmelerinin dondurulmasında ısrar ediyor.

Avrupa Birliği (AB) Dışişleri Bakanları Konseyi Türkiye’nin üyelik süreciyle ilgili tartışmalı açıklamaya son şeklini vermek üzere bugün yeniden toplanıyor. Avusturya, hükümetin muhaliflere yoğun baskı yaptığı gerekçesiyle üyelik görüşmelerinin askıya alınmasını talep ediyor. Dışişleri Bakanı Stefan Kurz aksi takdirde oybirliği ile alınması gereken tavsiye kararını veto edeceklerini açıkladı.

Avusturya’nın muhtemel vetosu AB ile Türkiye arasındaki müzakereleri etkilemeyecek. Bakanlar arasında uzlaşma sağlanamadığı takdirde Türkiye ile AB arasındaki üyelik diyalogu perşembe günkü devlet ve hükümet başkanları zirvesinin gündemine alınacak.

AB Dışişleri Bakanları buluşmasının kapanış bildirisinde devlet ve hükümet başkanlarının mülteci krizi, terör ile mücadele, AB’nin savunma gücünün arttırılması ve yatırımların arttırılması ile ilgili değerlendirmelerine de yer verilecek.

ALMANYA DİYALOGUN DONDURULMASINI İSTEMİYOR

Avusturya’nın Türkiye ile sürdürülen görüşmelerin kesilmesi talebine tepki gösteren Almanya Dışişleri Bakanı Frank-Walter Steinmeier bu talebi basiretsizlik olarak niteledi ve “Sonuçlarının ne olacağını açıklamadan kalkıp görüşmeleri bitiriyoruz demek dış politika açısından sorumsuzluk olur” dedi.

Böyle bir adımın Kıbrıs’ın bölünmüşlüğüne son verme görüşmelerini de tehlikeye sokabileceğini belirten Steinmeier Türkiye’deki muhalefetin de diyalog kanallarının açık tutulmasını istediğini dile getirdi.

Slovakya Dışişleri Bakanı Miroslav Lajcak ve Lüksemburg Dışişleri Bakanı Jean Asselborn da üyelik sürecinin askıya alınmasına karşı çıktı. Asselborn, ‘görüşmeleri dondurmakla Türk hükümetine olmasa da Türk milletine karşı hata işlemiş olacaklarını’ söyledi.

MUHAFAZAKÂR KANAT TÜRKİYE’NİN ÜYELİĞİNE KARŞI

Alman Hıristiyan Sosyal Birlik partisinin Avrupa milletvekillerinden Manfred Weber ‘Türkiye’nin üyeliğe alınmasının siyasi ve ekonomik bakımdan AB’yi aşırı zorlayacağını’ belirtti. Weber bir gazete için kaleme aldığı makalede aksi takdirde AB’nin dağılabileceğini ve tam üyeliğin Türkiye için opsiyon olamayacağını dile getirdi. Muhafazakâr Avrupa Halk Partileri Grubu’nun başkanı olan Weber, Türkiye’ye özel ortaklık önerilebileceğini sözlerine ekledi.

Avusturya Dışişleri Bakanı Kurz pazartesi günkü istişarelerin ardından, ‘üyelik müzakerelerinin askıya alınmasına yetecek çoğunluğun bulunmadığını ve bazı konuların zamana bırakılması gerektiğini’ dile getirdi. Stefan Kurz mülteci politikasında da Avusturya’nın önce azınlığı temsil ettiğini ancak zamanla üye ülkelerin çoğunlukla Viyana’nın çizgisini benimsediğini söyledi.

Avusturya Dışişleri Bakanı kendileri gibi Bulgaristan ve Hollanda’nın da Türkiye ile diyalogun dondurulmasına meylettiğini ve muhaliflerin tutuklanmasını ve gazetelerin kapatılmasını örnek göstererek Türk hükümetinin kırmızı çizgileri çoktan aştığını iddia etti.

Sözcü