AB'den Türkiye raporu: PKK ile görüşmeler başlamalı

AB'den Türkiye raporu: PKK ile görüşmeler başlamalı
Güncelleme:

Avrupa Komisyonu'nun Türkiye ile ilgili yıllık ilerleme raporunda ''PKK ile görüşmeler yeniden başlamalı'' ifadesi yer aldı.

Avrupa Komisyonu, gecikmeli olarak açıkladığı Türkiye İlerleme Raporu'nda ülkenin reform hızını yavaşlattığı ve insan hakları ile temel özgürlükler konusundaki çabaların yetersiz kaldığı uyarısında bulundu.

"BARIŞ GÖRÜŞMELERİ YENİDEN BAŞLAMALI"

Avrupa Birliği'nin yürütme organı olan Avrupa Komisyonu, raporunda PKK'ya karşı kapsamlı bir askeri operasyon başlatıldığını, Kürt Sorunu'nda çözüm sürecinin durma noktasına geldiğini vurguladı. Raporda, "Barış görüşmelerinin yeniden başlaması gereklidir" ifadesi yer aldı.

Türkiye'ye yönelik yıllık İlerleme Raporu'nda Ankara'ya insan hakları, demokrasi ve yargı bağımsızlığı konusunda eleştiriler getirildi.

Göçmen krizi ve 1 Kasım seçimleri nedeniyle ertelenen raporda, Türkiye'de son yıllarda arka arkaya yapılan seçimler ve siyasi bölünmeler nedeniyle reformların yavaşladığı kaydedildi.

"YARGI BAĞIMSIZLIĞI ZARAR GÖRDÜ"

Ankara'daki bombalı saldırılara da değinilen raporda konuyla ilgili soruşturmaların "hızlı ve şeffaf bir biçimde yürütülmesi" tavsiyesi de yer alıyor.

Komisyona göre, "paralel yapıya" karşı yürütülen kampanya 2014'ten bu yana yargı bağımsızlığına zarar verdi.

Doğu ve Güneydoğu bölgelerinde Temmuz'dan bu yana artan şiddetin insan hakları konusunda ciddi endişeler yarattığı görüşü de raporda yer aldı. "İfade özgürlüğünde birkaç yıllık ilerlemeden sonra bu alanda son iki yılda önemli bir gerileme görüldü" deniyor.

Raporda gazetecilere, yazarlara ve sosya medya kullanıcılarına karşı açılan davaların basın özgürlüğünü azalttığı yönündeki endişeler de dile getiriliyor.

Türkiye'deki yeni internet yasasının Avrupa standartlarının çok gerisinde olduğuna da dikkat çekiliyor.