AB'den Türkiye'ye üyelik açıklaması

AB'den Türkiye'ye üyelik açıklaması
Güncelleme:

AB üyesi Hahn, Türkiye'nin üyeliği hakkında açıklamalarda bulundu.

AB Komisyonunun Avrupa Komşuluk Politikası ve Genişleme  Müzakerelerinden Sorumlu Üyesi Johannes Hahn, Türkiye ile üyelik müzakerelerinin geleceği konusunun aralık ayında yapılacak dışişleri bakanları toplantısında ele  alınacağını söyledi.

Hahn, AB Komisyonunun hazırladığı Türkiye İlerleme Raporu'nun  yayımlanmasının ardından basın toplantısı düzenledi. Türkiye ile yürütülen üyelik  müzakerelerinin geleceğinin ne olacağına ilişkin bir soruyu yanıtlayan Hahn,  "Türkiye önemli bir ülke. Türkiye ile irtibat içinde olmalıyız. Ancak bazı  ülkelerin açıklamaları var bunlar sır değil. bugün AP üyelerini dinlemişseniz,  onların söyledikleri çerçevesinde üyelik müzakereleri konusunda bazı endişeler  olduğunu görürsünüz."  

Konunun aralık ayında düzenlenecek olan AB Dış İlişkiler Konseyinde  ele alınacağını kaydeden Hahn, "Bu konuda karar verecek olanlar, üye devletler ve  oybirliği gerekiyor. Üye devletler tartışmalı ve karar vermeli. Ben şahsen, Türk  dostlarımızla bu konuyu görüşmek için yetkilendirilmemi isterim." şeklinde  konuştu.

Türkiye'nin sığınmacı anlaşmasından çekilebileceğine dair açıklamalara  da değinen Hahn, "Bu tehditleri ilk kez duymuyoruz. Dürüst olmak gerekirse bir  söylem var. Ama bu tür söylemler yardımcı olmaz. Dostlar ve ortaklar arasında bu  tür söylemlerde bulunmak alışılagelen bir tarz değil." değerlendirmesinde  bulundu.

Terörü destekleme sorusuna cevap vermedi

Hahn, AA muhabirinin "İlerleme raporlarının eskide son dakika haber  olarak verildiği ancak şimdilerde haber değerinin düştüğünü, ve gelinen bu  durumda bazı ülkelerin bazı fasılları bloke etmesinden dolayı AB'nin de kendini  suçlayıp suçlamadığı yönündeki sorusu üzerine",  Türkiye'nin sorumluluklarını  yerine getirmesi durumunda gereğini yapmaya hazır olduklarını söyledi.

AB yetkilisi, "Türkiye, AB'yi terör örgütlerini desteklemekle  suçluyor. Siz de bu iddiayı reddediyorsunuz. Eğer terör örgütlerine destek  vermiyorsanız neden terör örgütü liderleri AB ülkelerinde yaşıyor ve kanalları AB  ülkelerinden yayın yapıyor" şeklinde soruya cevap vermekten kaçındı. PKK'nın bir  terör örgütü olduğunu kaydeden Hahn, "Bunun AB topraklarında da çok sayıda  olumsuz sonucu var. " demekle yetindi.