ABD, FETÖ'yü terör örgütü olarak görmedi

ABD, FETÖ'yü terör örgütü olarak görmedi
Güncelleme:

ABD Dışişleri Bakanlığı, 2018 yılı terörle mücadele faaliyetlerinin değerlendirildiği raporunu yayınladı. Rapora göre FETÖ ABD’nin terör örgütü listesinde değil!

Raporu, ABD Terörle Mücadele Özel Temsilcisi Nathan Sales düzenlediği basın toplantısı ile duyururken, raporun Türkiye bölümünde Türkiye’nin sınırları içinde ve dışında PKK ve IŞİD’le mücadeleye devam ettiği, Türkiye’nin uluslararası terörle mücadeleye aktif katkıda bulunan ülkelerden olduğu belirtildi.

23 Ekim itibariyla Türkiye’nin Ülkeye Giriş Yasağı listesinde 70 bin kişinin olduğu, Türkiye’nin terörizm bağlantılı olduğu şüphesiyle 6 bin kişiyi sınır dışı ettiği kaydedildi.

PKK’nın Türkiye’de ve Türkiye dışındaki çıkarlarına yönelik terör saldırılarına devam ettiği, Türk güvenlik güçlerinin de hem içerde hem de Irak’ın kuzeyinde hava saldırılarıyla hem de Suriye’de operasyonlar yürüttüğü belirtildi.

Terörle mücadele raporundaki dikkat çeken ayrıntı ise FETÖ’nün ABD’nin terör örgütü listesinde olmadığı detayı idi.

Türkiye’nin geniş bir terör tanımı olduğu, bu tanımın da anayasal düzene, devletin iç ve dış güvenliğine karşı işlenen suçları da kapsadığı, hükümetin de düzenli olarak ifade özgürlüğü ve toplanma hakkının meşru şekilde kullanılmasını suç haline getirmek amacıyla bu terör tanımını kullandığı belirtildi.

Raporda ABD'nin 2011'den beri müdahalesi altında olan Suriye de yerini alırken, Suriye hükümetinin "El Kaide'ye alan açtığı" gibi tuhaf iddialar yer aldı. Raporun Suriye bölümünde Suriye hükümetinin son 10 yıl içinde El Kaide’ye alan açacak şekilde gösterdiği tavrın ve diğer terör gruplarının Irak savaşı sırasında yabancı terörist savaşçıların faaliyetlerinin önünü açmasının Suriye’de El Kaide, IŞİD ve onlarla bağlantılı terör şebekelerinin büyümesine katkıda bulunduğu belirtildi.

ABD'nin bir süredir hedefinde olan İran da raporda yerini alırken, raporda İran dünyada terörizmin en büyük devlet destekçisi olduğu belirtildi, İran rejiminin kendi vekalet unsurları olarak hizmet eden terör gruplarını desteklemek ve dünya çapında olumsuz nüfuzunu genişletmek amacıyla yılda yaklaşık 1 milyar dolar harcadığı iddia edildi.