ABD ve Rusya el ele Kürt devleti mi kuruyor ?

ABD ve Rusya el ele Kürt devleti mi kuruyor ?

Aynı gün hem ABD'den hem de Rusya'dan birbirine paralel açıklamalar geldi.

ABD Dışişleri Bakanlığı Sözcüsü John Kirby, başkent Washington’da düzenlediği basın toplantısında, YPG konusunda Türkiye ile görüşmeleri sürdürdüklerini ve Türkiye’nin bu konudaki endişelerini anladıklarını belirterek, “ABD ve 60′i aşkın koalisyon üyesi ülkeler için, IŞİD’e karşı mücadelenin önemli olduğunu unutmamak gerek. Bu konuda (Türkiye’nin) duyarlılığını da anlıyorum. Suriye’de, IŞİD’e karşı etkin bir biçimde mücadele eden bu grupları uygun bir biçimde desteklemeye devam edeceğiz” dedi.

“SİLAHLAR SURİYELİ ARAPLAR İÇİN ATILDI”

Kirby, geçtiğimiz günlerde havadan yapılan mühimmat ve silah dolu paketlerinin de, bildiği kadarı ile IŞİD ile mücadele eden Suriyeli Araplar için atıldığını, sorunun Savunma Bakanlığı’na yöneltilmesi gerektiğini söyledi. Türkiye ile YPG konusunda çok yoğun görüşmeler yaptıklarını, bu görüşmelerin süregelmekte olduğunu anlatan Kırby, Türkiye’nin YPG’ye olan kaygısını anladıklarını ve buna da saygı duyduklarını belirtti.

1-20151015092417.jpg

“DAVUTOĞLU’NUN AÇIKLAMASINDAN HABERİM YOK”

Kirby, “Uzun süredir dile getirilen kaygılar, ve Türkiye bu konuda çok da dürüst ve açık davranıyor. Bu endişeleri ile ilgili kendileriyle görüşmelerimizi sürdüreceğiz” dedi. Bir gazetecinin Başbakan Davutoğlu’nun, “PKK, Türkiye’ye saldırdıktan sonra PYD ve PKK’ya yapılacak her yardımı Türkiye’ye karşı yapılmış kabul ederiz. Gerekli girişimlerde bulunuldu, protestolar da yapıldı. Eğer Suriye’den Türkiye’ye PYD de dahil sızma, saldırı, bir mühimmat ve silah nakli yaşanırsa Kuzey Irak’ta aldığımız tedbirler neyse Suriye’ye yönelik olarak da alırız” şeklindeki sözlerinin hatırlatması üzerine Kirby, böyle bir açıklamadan haberinin olmadığını söyledi.

RUSYA'DAN KÜRTLERE SİLAH YARDIMI

ABD’nin Suriye’deki Kürt yapılanması PYD’ye yaptığı 50 ton silah yardımının ardından bir yardım haberi de Rusya’dan geldi. Rusya Dışişleri Bakanı Sergey Lavrov, Rusya’nın Iraklı Kürtlere askeri destek verdiklerini ilan etti.

Rusya’nın PYD’ye yaptığı yardıma Türkiye’nin tepki göstermesine ise Lavrov (Rusya Büyükelçisinin Dışişleri’ne çağrılmasına ilişkin olarak) “Türkiye Dışişleri Bakanlığı’na davet konusunda bilgim yok. Muhtemelen biz uçakta iken oldu” dedi.

2-20151015092417.jpg

“BAĞDAT’IN ONAYINI DA ALIYORUZ”

Interfax ajansının haberine göre, Finlandiya’da resmi temaslarda bulunan Lavrov, Helsinki’de düzenlenen basın toplantısında, Rusya’nın Ortadoğu politikaları ve Kürt yönetimlerine sağlanan askeri desteği ilgili sorulara yanıt verdi.

Rusya’nın bağımsız devletler Suriye ve Irak hükümetlerine askeri ve teknik alanda yardımda bulunduğunu, bunun dışında Irak Kürtlerine de terörle mücadele çerçevesinde askeri destek verdiklerini ifade eden Lavrov, bunun tamamı ile Bağdat yönetiminin onayı alınarak yapıldığını vurguladı. Lavrov, terörle mücadele eden herkesin çabalarını bir araya getirmeleri ve adımlarını koordineli bir şekilde atmaları gerektiğini söyledi.

“HABERİMİZ YOK”

Ankara’nın PYD’ye askeri destekleri nedeni ile Rusya ve ABD büyükelçilerini dışişleri bakanlığına çağırması konusundaki soruya cevap veren Lavrov, “Türkiye Dışişleri Bakanlığı’na davet konusunda bilgim yok. Muhtemelen biz uçakta iken oldu” dedi.

Başbakan Ahmet Davutoğlu, PKK ile PYD arasında irtibat bulunduğunu, PYD’nin Türkiye’ye karşı faaliyet içinde olması durumunda operasyon yapacaklarını belirtmişti. PYD’nin IŞİD karşısında herhangi bir meşruiyet kazanmasının kabul edilemez olduğunu ifade eden Davutoğlu, ABD’nin PYD’ye 50 ton silah yardımı yapmasını da sert bir şekilde eleştirmişti. Başbakan, bu silahların Türkiye’de kullanıldığının tespit edilmesi durumunda silahların bulunduğu alanları vuracaklarını söylemişti.