''3 Türk mültecilerinde 300 milyon dolar kazandı''

''3 Türk mültecilerinde 300 milyon dolar kazandı''
Güncelleme:

Washington Post gazetesi'nden mülteci iddiası: 3 Türk bu yaz 300 milyon dolar kazanı.

İzmir’den ‘kaçak göçmen’ haberi yapan Washington Post gazetesi ‘Ege’de tek göçmen kaybetmemekle’ övünen bir insan kaçakçısının “Bu işi 2-3 güçlü Türk yönetiyor” sözlerine yer verdi. Habere göre bu yaz insan kaçakçıları bu işten en az 300 milyon dolar kazandı.

ABD’nin etkin gazetelerinden Washington Post, Suriyeli ve Afgan mültecilerin Türkiye’den başlayan Avrupa’ya ‘zorlu ve zorunlu göçlerini’ sayfalarına taşıdı.

Bu amaçla İzmir’e bir muhabirini gönderen Washington Post, birçok kaçak göçmen için zorlu ve hayati tehlike taşıyan yolculuğun, küçük bir otelde, bir kaçakçıyı ziyaretle başladığını bildirdi.

SORMADAN GÖSTERİYORLAR

Bu insan kaçakçısını bulmanın hiç de zor olmadığına dikkat çeken Washington Post muhabiri, oteldeki resepsiyon görevlisinin, gelenlere, “Kaçakçının odası şurada” diye, sormadan söylediğini kaydetti. Habere göre, Suriye’nin Azez kentinden gelen 40 yaşındaki bu adam, şimdi Türkiye’den Yunanistan’a mülteci taşıyor.

Washington Post muhabirine, şimdiye kadar denizde tek bir yolcu kaybetmediğini, müşterilerinin yüzde 90’ını ilk yolculuklarında karşıya geçirmeyi başardığını anlatan kaçakçı, haberde, “İş yaparken itibar her şey. Ve benim de iyi bir adım var” ifadesini kullanıyor.

3 TÜRK KONTROL EDİYOR

Haberinde, BM Mülteciler Yüksek Komiserliği’nin, bu yıl sadece Türkiye’den 258 bin kaçak göçmenin botlarla Ege’yi geçtiğini raporlaştırdığını hatırlatan Washington Post’ta, şu hesap yer alıyor: “Kaçak göçmenlerden Yunan adalarına geçiş için kişi başı bin 200 dolar alındığı düşünülürse bu, sadece bu yaz boyunca aşağı yukarı 300 milyon dolarlık bir ekonomi anlamına geliyor.”

Habere, yaklaşan kış nedeniyle havalar bozmadan çok sayıda kaçak göçmenin Yunan adalarına geçmek istediği, İzmir’e doğru akan insanlar nedeniyle ‘geçiş ücreti’nin de bin 300 dolara çıktığı belirtiliyor

Geçen yıl bu rakamın kişi başı 900 dolar olduğuna değinen Washington Post,  kaçakçının anlatımıyla, bir tekneyi yüzdürmenin 40 bin dolara mal olduğunu ve kaçakçılık zincirine pay verildiğini de söylüyor. Adı açıklanmayan 40 yaşındaki kaçakçıya göre, nihayetinde bu kaçakçılık ağının tamamını, ‘Çok güçlü iki ya da üç Türk’ kontrol ediyor.