''Gülen ABD'li siyasetçilere sponsorluk yaptı''

''Gülen ABD'li siyasetçilere sponsorluk yaptı''
Güncelleme:

Washington Post, FETÖ'nün ABD'li siyasetçilere sponsor olduğunu yazı.

Washington Post'ta çıkan bir habere göre, ABD Adalet Bakanlığı'ndaki bir ekip FETÖ örgütünün lideri Fetullah Gülen'le ilgili 85 kutu belgeyi inceliyor. İddiaya göre FETÖ, ABD Kongresi üyelerinin 289 seyahatine sponsorluk yaptı.

Türkiye’nin 15 Temmuz darbe girişiminin ardından ABD'den Fetullah Gülen’in iadesini istemesi Washington Post gazetesince çok geniş ve ayrıntılı bir habere konu edildi.

ABD Adalet Bakanlığı’ndaki bir ekibin halen Gülen ile ilgili kanıtların bulunduğu 85 kutu belgeyi incelediğini belirten gazete, Gülen hareketinin ABD’deki siyasi kampanyalara on binlerce dolar hibe ettiğini, Kongre üyelerinin de 289 seyahatinin sponsorluğunu yaptığını yazdı. Washington Post, Fetullah Gülen’i kastederek “77 yaşında, sağlığı kırılgan, Pensilvanya’da yaşıyor. Türkiye de bir darbenin beyni olduğunu söylüyor” başlıklı haberinde Gülen’in 200’den fazla kişinin ölümüne ve ABD’nin başlıca bir müttefiki ile kaosa yol açan kanlı 15 Temmuz darbe girişimini organize etmekle suçlandığına dikkat çekti.

Gülencilerin 150’den fazla ülkeye nasıl yayıldığı üzerinde duran gazete, Türkyetkililerinin “ABD’yi Gülen’i barındırmakla suçlarken ABD’nin başarısız darbeye karıştığını söylediklerini” belirtirken Ankara’nın Gülen’in iadesini “hem hukuki olarak hem de sadakat ve saygının bir ifadesi” olarak talep ettiği anlattı.

“ADALET BAKANLIĞI’NDAKİ EKİP BELGELERİ İNCELİYOR”

Habere göre ABD'nin Adalet Bakanlığı'nda bir ekip, Türkiye'den gelen 85 kutu dolusu kanıt belgesini tarıyor. Türkiye'ye göre bu belgeler, Gülencilerin, adliye, polis ve ordunun darbeci kliği dahil Türk toplumunun her alanına nasıl sızdığını gösteriyor ve Gülen'in darbenin arkasındaki beyin olduğunu kanıtlıyor.

İade başvurusu konusunda Adalet Bakanlığının yaptığı inceleme, iade sürecinin ikinci aşaması. İlk aşama Dışişleri Bakanlığı adli müşavirliğinin incelemesi. Washington Post'un haberi doğruysa, ilk aşama geçilmiş durumda. Adalet Bakanlığı'ndaki incelemede, belgeler dikkate alınmaya değer bulunursa, üçüncü aşamaya geçilecek. Adalet Bakanlığı, iddianame hazırlamak üzere bir federal savcı görevlendirecek.

289 HEYETE SPONSOR OLMUŞLAR

Washington Post'tun haberinde yer alan bir diğer soruşturma konusu ise, Gülen cemaatinin Amerikan Kongresi'ndeki lobi faaliyetleri. Gazeteye göre, 2007 yılından bu yana, Kongre'den Türkiye'ye gelen heyetlerden 289'una, yani yarısına Gülen cemaatine bağlı kuruluşlar sponsor olmuş.

Ayrıca Gülen hareketine bağlı onlarca kuruluş, siyasi kampanyalara onbinlerce dolar bağış yapmış. Bağış yapılan siyasetçiler arasında, Cumhuriyetçi Parti'nin önce gelen isimlerinden John Böhmer ve Rick Perry ile, Demokratların Başkan Adayı, senatör Hillary Clinton da var.

Washington Post ayrıca, kongre seyahatlerini destekleyen bazı Gülenci grupların kendilerini "kar amacı gütmeyen hayır kurumu" olarak tanıtlamalarına rağmen, maliyede bu şekilde kayıtlı olmadıklarını da belirtiyor. Washington Post, bu faaliyetler nedeniyle, Gülen'le ilişkili çok sayıda kuruluş hakkında şu ana kadar sonuç vermeyen çok sayıda soruşturma olduğunu belirtiyor ve şöyle diyor:

Yapılması zorunlu bildirimlerde bağışçıların çoğunun adı bile yok. Bağış paralarının nasıl kazanıldığı ve bağışların kimin talimatıyla yapıldığına ilişkin belirsizlikler var. Çeşitli Gülenci teşkilatların nasıl yönetildiği konusunda şeffaflık olamaması şüphelere neden oldu.