ABD basını anlaşmayı böyle gördü: Erdoğan, Trump'ı ikinci kez aşağıladı

ABD basını anlaşmayı böyle gördü: Erdoğan, Trump'ı ikinci kez aşağıladı
Güncelleme:

Türkiye ile ABD arasında 5 saate yakın süren görüşmeler anlaşmayla sonuçlandı. New York Times gazetesi konuyla ilgili haberinde ''Türkiye için birçok açıdan zafer'' dedi.

Türkiye ile ABD arasında dün varılan anlaşma kapsamında Türkiye güney sınırını terör unsurlarından temizlemek için 9 Ekim'de başlattığı Barış Pınarı Harekâtı'na ara verecek. Buna karşılık ise terör örgütü PKK uzantısı YPG güçleri Barış Pınarı Harekâtı'yla terörden arındırılması hedeflenen bölgeden çekilecek. Ancak Türk ordusu askerlerini Suriye'den çekmeyecek.

Amerikan New York Times (NYT) gazetesi, "Türkiye savaşı durdurmayı kabul etti, fakat güçlerini kuzeydoğu Suriye'den çekmeyecek" başlıklı kapsamlı haberinde anlaşmanın detaylarını irdeledi.

NYT haberinde, "Fakat anlaşma, birçok açıdan Türkiye için zafer. Türkiye'ye istediğinin birçoğunu verdi ve Trump'ın ekonomik yaptırımlarını engelledi" ifadeleri yer aldı.

"Kürt güçlerinin 2012'den itibaren Suriye hükümetinin denetimi dışında kalan Türkiye sınırı boyunca otonom bir bölge oluşturmak için Suriye iç savaşının yarattığı kaostan faydalandığını" yazan New York Times, "Onlar (terör örgütü YPG) bölgeden IŞİD'i çıkarmak üzere Amerikan güçleriyle ortaklık yaparak topraklarını geniş ölçüde büyüttü" değerlendirmesinde bulundu.

TRUMP'IN İKİNCİ KEZ AŞAĞILANMASI
NYT haberinde, Ankara mutabakatına eleştirel yaklaşanların ise anlaşmayı "bir günden daha kısa bir süre içinde Trump'ın Erdoğan tarafından ikinci kez aşağılanması" olarak değerlendirdiği aktarıldı.

İlk aşağılanma olarak ise Cumhurbaşkanı Tayyip Erdoğan'ın Trump'ın kendisine hitaben yazdığı ve diplomatik teamüllerle örtüşmeyen mektubu yırtıp atması olarak gösterildi.

Cumhurbaşkanı Erdoğan'ın mektubu yırtıp attığına ilişkin resmi bir açıklama yapılmazken, isimsiz hükümet kaynaklarının bu yöndeki demeçleri Türk ve dünya medyasında dün yer aldı.