ABD'de polisleri öldüren saldırgan eski asker çıktı !

ABD'de polisleri öldüren saldırgan eski asker çıktı !
Güncelleme:

ABD'nin Dallas kentinde 5 polisin öldüğü, 7 polisin de yaralandığı saldırı ile ilgili ayrıntılar ortaya çıktı.

ABD’de hafta içinde iki siyahın polis tarafından vurularak öldürülmesini izleyen protesto gösterileri kana bulandı. Teksas eyaletine bağlı Dallas’ta yürüyüş sırasında polislere ateş açıldı. 5 polis öldü, 7’si yaralandı. Polisle girdiği çatışmada bomba robotuyla öldürülen şüphelinin eski ordu mensubu olduğu, Afganistan’da görev yaptığı ortaya çıktı. Şüpheli Micah Johnson öldürülmeden önce “Beyazları öldürmek istiyorum, özellikle de beyazpolisleri” dedi. ABD’de 11 Eylül terör saldırısından sonra ilk defa bir olayda 5 güvenlik görevlisi öldürüldü.

ABD’de Louisiana’da Alton Sterling (37) ve Minnesota’da Philando Castile (32) adlı iki siyahın bir gün arayla polis tarafından vurularak öldürülmesi, ülkede siyahi Amerikalılara yönelik polis şiddeti tartışmalarını alevlendirirken, pek çok kentte öncekiakşam protesto yürüyüşleri oldu. Bu yürüyüşlerden birinin yapıldığı Teksas eyaletininDallas kentinde ise önceki gün yerel saatle 20.45 sularında polislere açılan ateş sonucu ortalık kan gölüne döndü. Yürüyüş sürerken çevrede güvenlik için bulunan polis ekiplerine “pusu kuran” keskin nişancılar yüksek noktalardan ateş açtı. Büyük panik yaşanan saldırıda 5 polis ölürken, 7 güvenlik görevlisi ve iki sivil de yaralandı.

ROBOTLA ÖLDÜRDÜLER

Saldırı, 1963’te suikaste kurban giden eski başkan John F. Kennedy’nin vurulduğu şehir merkezindeki Dealey Plaza’ya birkaç blok uzakta idi. Güvenlik yetkilileri, yüksek binalardan keskin nişancıların ateş açtığını açıklarken kaç kişi olduklarına dair bilgi vermedi. Olay sonrası bir garaja baskın yapan polisler keskin nişancı olduğundan şüphelendikleri bir saldırganın etrafını sardı. Dallas Belediye Başkanı Mike Rawlings, bir saat süren müzakereler ve çatışma sonrası, polisin patlayıcı taşıyan bir robotu şüphelinin üzerine gönderdiğini ve şüphelinin patlamayla öldüğünü söyledi. Güvenlik uzmanları, Amerikan tarihinde ilk kez ülke içinde bir şüphelinin bomba robotuyla öldürülmüş olabileceğini belirtti.

‘YALNIZ HAREKET ETTİM’

İlerleyen saatlerde öldürülen şüphelinin, beş polisi öldürdürdüğü, kimliğinin Micah Xavier Johnson (25) olduğu açıklandı. Dallas Emniyet Müdürü David Brown, “Şüpheli, müzakerecilerimize sonun geldiğini, daha fazla polis yaralamayı ve öldürmeyi deneyeceğini söyledi. Ayrıca, garajda ve kentin her yerinde bombalar olduğunu söyledi. Robot kullanmak dışında başka seçeneğimiz yoktu. Son günlerde polisin siyahları öldürdüğü olaylara ve beyazlara öfkeli olduğunu, özellikle de beyaz polis memurlarını öldürmek istediğini söyledi” dedi. Brown öldürülen şüphelinin polisle müzakeresinde herhangi bir grupla bağlantılı olmadığını, saldırıyı tek başına yaptığını söylediğini de ekledi. Güvenlik güçleri, saldırı sonrasında aralarında siyahi bir kadının da olduğu 3 kişiyi gözaltına aldıklarını açıklamıştı. Saldırı nedeniyle Dallas’ta acil durum ilan edildi. Tren ve otobüs seferleri iptal edilirken, hava trafiği de azaltılarak sadece bazı uçakların iniş kalkış yapmasına izin verildi. Güvenlik yetkilileri, saldırının sebebine dair bir açıklama yapmazken, sosyal medyada ve basında olayın arkasında hafta içinde biri CD satıcısı diğeri okul kantin işletmecisi olan iki siyahın polis tarafından öldürülmesinin olabileceği yorumları yapıldı.

57800daa67b0a9273c768d03.jpg
Saldırgan Micah Johnson

AFGANİSTAN’DA GÖREV YAPMIŞ

Beş polisin öldürülmesine karışan ve bir otoparkta öldürülen şüphelinin kimliği Micah Xavier Johnson (25) olarak açıklandı. Şüpheli Johnson’un Amerikan ordusunda yedek asker olarak görev yaptığı, Kasım 2013 ile Temmuz 2014 arasında Afganistan’da olduğu belirtildi. Amerikan basınına göre Dallas’ta yaşayan Johnson’ın kendisi de ailesi de herhangi bir suç olayına karışmadı, terör gruplarıyla bağlantıları yok. Soruşturma sürüyor.