ABD'deki Ataberk'in feci sonu...

ABD'deki Ataberk'in feci sonu...
Güncelleme:

YES değişim programıyla ABD'ye giden 18 yaşındaki Ataberk uçak kazası sonucu hayatını kaybetti.

ABD'nin Arizona Eyaleti'ndeki uçak kazasında ölen 18 yaşındaki Ataberk Besler'in, Çanakkale'de yaşayan ailesi yasa boğuldu. Tekirdağ Belediyesi Anadolu Öğretmen Lisesi 12'nci sınıf öğrencisi olan Besler, Youth Exchange and Study Programs (YES) değişim programıyla bir yıl önce gittiği Arizona'dan haziran ayında dönecekti.

Tekirdağ Belediyesi Anadolu Öğretmen Lisesi'nde öğrenim gören Ataberk Besler, öğrenci değişim programıyla geçen yıl ABD'nin Arizona Eyaleti'ne gitti. Ailesi, öğretmenleri ve okul arkadaşları, Ataberk Besler'in dönüşü için gün sayarken, geçen salı günü meydana gelen uçak kazasında yaşamını yitirdiği haberi geldi. Üzücü haber ailesini, öğretmenlerini ve okul arkadaşlarını yasa boğdu. Öğretmenleri ve sınıf arkadaşları, Besler'in, Tekirdağ'daki okuluna dönmek için gün saydığını anlatıp, yaşadıkları üzüntünün tarif edilemez olduğunu belirtti.

Albay olan baba Tutku Besler'in Gelibolu Orduevi Müdürüyken emekli olduktan sonra öğretmen olan eşi Dilek Besler ile birlikte Çanakkale'ye yerleştiği öğrenildi. Ataberk Besler'in ise lise eğitimi için Tekirdağ'da bir pansiyonda kaldığı belirtildi.

ÖĞRETMENİ ATABERK'İ ANLATTI

muhabirine anlattı. Henüz genç yaşta yaşama gözlerini yuman Ataberk'in çok olgun bir kişiliğe sahip olduğunu belirten Gürpınar, şunları söyledi:

"Yaşı küçüktü, ama kendisi 40 yaşında adam gibiydi. YES programıyla bir yıllığına Amerika'ya gitmişti. Geri dönmesine az kalmıştı. Maalesef dönemedi. Giderken, referans yazıları dahil tüm yazışmalarını ben yapmıştım. Ancak böyle bir kazada yaşamını yitireceği hiç aklıma gelmezdi. Çok ama çok üzgünüm."

MAÇ İZLEMEYE GİDİYORMUŞ

Öğrenci değişim programıyla ABD'ye giden Ataberk Besler'in, Arizona'da kendisini misafir eden bir ailenin yanında kaldığını anlatan öğretmen Tuba Selen Gürpınar, "Kaldığı ailenin kendisine ait bir uçağı varmış. Ataberk'in, pilot Jesse R. Goodwin'in kullandığı uçakla Oklahoma City-Golden State maçını izlemeye gittiği söyleniyor. Kalktıktan hemen sonra kaza yaşanmış, uçak düşmüş" diye konuştu.

SİYASET BİLİMCİ OLMAK İSTİYORDU

Ataberk'in ABD'ye çok istekli gittiğini belirten Gürpınar, "Hayalleri yaşından büyüktü. Adam gibi adam olacaktı. Mert çocuktu. Vali olmak istiyordu. Sınıf arkadaşları, her gün kendisiyle yazışıyordu. Arkadaşlarına, gelecekte iyi bir siyasetçi olacağını anlatıyormuş. Türkeş hayranıymış. Hüseyin Nihal Atsız hayranıymış. Yurtdışına çıktıktan sonra siyasetçi olma konusunda hayali daha da büyümüş. Vali olayını da aşmış sanırım. Kendisi masa tenisi oynar ve güreş yapardı" dedi.

ÜNİVERSİTEYİ DE KANADA'DA OKUYACAKTI

Rehber öğretmeni Ahmet Ateş ise Ataberk'in geçen yıl Ağustos ayında Arizona'ya gittiğini belirterek, "7 Haziran'da program bitecekti ve dönecekti. Son günleriydi. Ancak Kanada'da burs kazandığını öğrendim. Üniversiteyi de orada okumak için yeniden gidecekti. Sosyal yönü çok kuvvetli bir kişiydi. Siyaset bilimi isteyen bir öğrenciydi. Çok okuyan, kendini geliştirmiş, 45- 50 yaşında bir adam gibiydi" dedi.

BABASI CENAZEYİ ALMAYA GİTTİ

Uçak kazasında yaşamını yitiren liseli Ataberk Besler'in emekli albay olan babası Tutku Besler'in cenazeyi almak için Arizona'ya gittiği öğrenildi. Anne Dilek Besler ise Çanakkale merkezine bağlı Kepez Beldesi'ndeki evlerinde taziyeleri kabul ediyor. Ataberk'in cenazesinin ise Çanakkale'de defnedilmesi bekleniyor.

KAZA NASIL OLMUŞTU

Kaza geçen salı günü meydana gelmiş, hobi uçağı olarak kullanılan 1942 model İkinci Dünya Savaşı döneminden kalma AT-6 tipi tek motorlu uçak, kalkıştan kısa süre sonra Mesa kentinde düşmüş, sağ kanat gövdeden ayrılmış, alev topuna dönen uçaktaki pilot ve Ataberk Besler yaşamlarını yitirmişti.

DHA