ABD'den ''Fırat Kalkanı'' yorumu

ABD'den ''Fırat Kalkanı'' yorumu
Güncelleme:

ABD Dışişleri Bakanlığı Sözcüsü Toner, ''Sınırlarını korumak Türkiye'nin ulusal güvenlik çıkarıdır'' ifadelerini kullandı.

ABD Dışişleri Bakanlığı Sözcüsü Mark Toner, Fırat Kalkanı Harekatı kapsamında Türkiye'nin DAEŞ'e karşı verdiği mücadeleyi, "Kendi sınırından DAEŞ'i uzaklaştırmak ve sınırlarını korumak Türkiye'nin ulusal güvenlik çıkarıdır." sözleriyle değerlendirdi.

Toner, günlük basın toplantısında Türkiye'nin Fırat Kalkanı Harekatı ve Rusya'nın harekata yaklaşımı ile ilgili soruları cevapladı.

Rusya'nın, harekatın boyutu ve kapsamı ile ilgili bazı medya organlarına yansıyan şikayetlerinin sorulması üzerine Toner, ABD'nin ve müttefik ülkelerin Suriye'deki eylemlerinin DAEŞ'e karşı ulusal güvenlik çıkarlarını koruma zemininde gerçekleştiğini bildirdi.

Türkiye'nin de aynı güvenlik kaygısıyla hareket ettiğini düşündüğünü ifade eden Toner, "Kendi sınırından DAEŞ'i uzaklaştırmak ve sınırlarını korumak Türkiye'nin ulusal güvenlik çıkarıdır." şeklinde konuştu.

Toner, ayrıca ABD Dışişleri Bakanı John Kerry ile Rusya Dışişleri Bakanı Sergey Lavrov'un sabah saatlerinde telefonda Suriye hakkında konuştuklarını kaydetti.

Rusya tarafından yapılan ve 8-9 Eylül'de iki bakanın Cenevre'de bir araya geleceklerini ifade eden açıklamaya dair Toner, "Kerry'nin henüz teyit edilmiş bir seyahatinin olmadığını" dile getirdi.

ABD'nin ve Uluslararası Suriye Destek Grubu'nun (ISSG) önceliğinin hala Suriye'nin toprak bütünlüğü olduğunu kaydeden Toner, DAEŞ gibi bir tehdidinin mutlaka bertaraf edilmesi gerektiğini vurguladı.

AA