ABD'den 'Türkiye ve İsrail' açıklaması

ABD'den 'Türkiye ve İsrail' açıklaması
Güncelleme:

ABD, Ankara ve Tel Aviv yönetiminin anlaşmaya varmasından memnun...

İtalya'nın başkenti Roma'da İsrail Başbakanı Binyamin Netanyahu ile bir araya gelen ABDDışişleri Bakanı John Kerry, Türkiye ve İsrail arasında varılan anlaşmayı yorumladı.

Kerry, "Türkiye ve İsrail arasındaki anlaşmadan çok memnunuz. Olumlu bir adım. Anlaşmanın daha da olumlu adımlara yol açacağını düşünüyoruz" dedi.

İsrail Başbakanı Netanyahu ise, "Bu gelişmenin İsrail ekonomisi üzerinde büyük etkisi olacak" diye konuştu.

Ankara ve Tel Aviv yönetimleri, Mavi Marmara saldırısından altı yıl sonra ilişkilerin yoluna girmesi için dün mutabakata varmıştı. Taraflar anlaşmayı bugün saat 13.00'te mikrofonların karşısına geçerek dünyaya duyuracak.

ANLAŞMANIN DETAYLARI

Üst düzey bir Türk yetkilinin verdiği bilgilere göre, Türkiye-İsrail arasında varılan mutabakata ilişkin ayrıntılar şöyle:

İsrail ile ikili ilişkilerimizin normale dönmesi hakkında mutabakat, 26 Haziran Pazar günü Roma’da sonuçlandırıldı.
Hamas’la ilgili bir hüküm yok

İsrail “insani fon” adı altında tazminat olarak 20 milyon dolar ödeyecek. Bu para özel bir fona devredilerek Mavi Marmara kurbanlarının ailelerine verilecek.

Türkiye, Gazze’ye insani yardım dahil sivil amaçlı malzemelerin girişini sağlayacak ve altyapı yatırımlarını gerçekleştirecek. Gazze halkının kullanımı için konutlar inşa edilecek ve 200 yataklı Türkiye-Filistin Dostluk Hastanesi en kısa zamanda hizmete alınacak.

Gazze halkının en acil ihtiyaçları olan elektrik ve içme suyu sorunu çözülüyor. Gazze’ye verilen elektrik ve su miktarı artırılacak. 

İddiaların aksine mutabakatta Hamas ile ilgili herhangi bir hüküm bulunmamaktadır. Filistin devletine ve halkına güçlü desteğimiz aynı şekilde sürecek.

İsrail ile sağlanan uzlaşma, 31 Mayıs 2010’dan beri sergilediğimiz ilkeli ve kararlı tutum sayesinde kazanılmış bir diplomatik başarıdır. Türkiye’nin tüm şartları kabul edilmiş; Filistin halkının koşullarının iyileştirilmesi için tarihi bir adım atılmıştır. 

Bu süreçte Filistin hükümeti ve Hamas, İsrail ile yürütülen görüşmeler bağlamında Türkiye’ye destek verdiklerini ifade etti.

Türkiye baskının gerçekleştiği sırada görevde bulunan İsrailli generallere açtığı davalardan vazgeçecek.