ABD'den Rusya'ya öneri !

ABD'den Rusya'ya öneri !
Güncelleme:

Obama, Rusya'ya çok ilginç Suriye önerisi sunduğu iddia edildi.

Obama yönetiminin, Rusya ile Suriye'deki askeri iş birliğini derinleştirecek yeni bir teklifi Moskova'ya sunduğu öne sürüldü. Teklife göre ABD, Nusra Cephesi'ni bombalayan Rusya'ya teknik destek verecek, buna karşılık Rusya da ABD destekli ılımlı muhalifleri Esed rejiminin vurmamasını sağlayacak

ABD yönetiminin Rusya'ya, iki ülkenin Suriye'deki  askeri ilişkilerini derinleştirecek yeni bir iş birliği teklifi sunduğu iddia  edildi. 
 
ABD'de yayımlanan Washington Post gazetesinde Josh Rogin imzalı  makaleye göre, ABD ile Rusya'nın Suriye'deki askeri iş birliğini derinleştirecek  öneri, bizzat ABD Başkanı Barack Obama tarafından imzalandı.
 
Dışişleri Bakanı John Kerry tarafından güçlü bir şekilde desteklenen  öneriye ABD Savunma Bakanı Ash Carter'ın karşı çıktığı ancak sonuçta Başkan'ın  imzaladığı bu teklifi kabul ettiği belirtildi.
 
Teklifte, ABD'nin, Nusra Cephesi'ni bombalayan Rusya'ya hedef tespiti  ve koordinasyon gibi konularda teknik destek vermesi öngörülüyor.
 
Öneriye göre, Rusya da buna karşılık Esed rejiminin, ABD'nin terörist  olarak görmediği ılımlı muhalifleri   vurmasını engelleyecek. ABD, bu grupların  kesin yerlerini Rusya'ya bildirmeyecek ancak Esed rejiminin hava saldırısı  düzenlememesi gereken coğrafi bölgeleri iletecek.
 
Ancak makalede, Esed rejiminin sivilleri vurmasını engellemesi  konusunda Rusya'yı göreve çağıran Obama yönetiminin, bu sefer Moskova üzerinde  nasıl etkin olacağı sorusuna ayrı bir parantez de açıldı.
 
Öneri kabul edilse bile Rusya'nın veya Esed rejiminin verdiği sözde  durmaması halinde ne tür bir yaptırımın olabileceğine ilişkin herhangi bir  ifadenin teklifte yer almaması da eleştirildi.
 
"Suriye'de doğru şeyleri yapmaları halinde Ruslarla çalışmak  isteriz"
 
Pentagon'daki bir basın toplantısında konuyla ilgili  değerlendirmelerde bulunan ABD Savunma Bakanı Carter, "Suriye'de doğru şeyleri  yapmaları halinde Ruslarla çalışmak isteriz" dedi.
 
Carter, Rusya'nın Suriye'ye "DAEŞ'le mücadele etmek" ve "Esed sonrası  siyasi geçiş sürecine katkıda bulunmak" için geldiğini savunduğunu ancak ilk  günden beri bu iki konuda da bir şey yapmadığı görüşünü dile getirdi.
 
ABD Dışişleri Bakanlığı Sözcüsü John Kirby'ye atfen bakanlık  tarafından AA muhabirine gönderilen yazılı açıklamada ise herhangi bir konuyla  ilgili devam eden diplomatik görüşmelerin detaylarına girilmeyeceği belirtildi.
 
Açıklamada, "Rusya'nın, rejimin çatışmaların durdurulması anlaşmasına  uymasını sağlamadaki yükümlülükleri konusunda netiz. Aynı şekilde Suriye'deki El  Kaide'nin ulusal güvenliğimize teşkil ettiği tehlikenin de farkındayız. DAEŞ'le  mücadele ederken bu iki konuda da gerekli tedbirleri alıyoruz" ifadelerine yer  verildi.