ABD'li General: Suçlayıcı bir ton yoktu

ABD'li General: Suçlayıcı bir ton yoktu
Güncelleme:

Türkiye'ye gelen ABD Genelkurmay Başkanı General Dunford, Ankara'daki temaslarını anlattı.

ABD Genelkurmay Başkanı General Dunford önceki gün geldiği Ankara’daki görüşmelerinde ‘suçlayıcı bir tonun söz konusu olmadığını’ söyledi. New York Times gazetesi, “ABD ile bağlarını muhafaza etme çabaları içinde, Türkiye tonunu yumuşattı”, Washington Post gazetesi ise “Pentagon’un generali Türkiye’deki ABD karşıtı hissiyatı soğutma arayışında” dedi.

Ankara temaslarının yankıları süren ABD Genelkurmay Başkanı General JosephDunford üç görüşme yaptığını belirterek, “Bu üç görüşme de gayet olumlu geçti, suçlayıcı bir ton yoktu. Aksine, ortaklığın önemine vurgu yaptılar, Gülen’in iade edilmesinin ne kadar önemli olduğunu belirttiler” dedi. Dunford, bir araya geldiği liderlerle görüşmelerinde “Darbe girişiminin ardından ABD ordusunun Türkordusundaki birçok yakın müttefiki hapse kondu” sözleri Türkiye’de sert tepkiyle karşılanan ABD Merkez Komutanlığı (CENTCOM) Komutanı General Joseph Votel’in açıklamalarının gündeme gelmediğini belirtti.

ORTAK DÜŞMANA VURGU:

Dunford, bunun yerine ilişkilerin güçlendirilmesine odaklandıklarını belirtti. Dunford, IŞİD’i kastederek “Bakın bu ortak düşman ve IŞİD ile savaşta mümkün olduğu kadar çabuk bir şekilde ilişkimizin normalleşmesine dönüş yapmaya çalışıyorlar” dedi. ABD Genelkurmay Başkanı, Türk yetkililerle görüşmelerinde Fetullah Gülen’in Türkiye’nin iade edilmesi talebinin tekrar tekrar yer aldığını ilave etti. Dunford, Türk yetkililere Gülen’e dair Türk yaklaşımını Washington’a ileteceği konusunda garanti verdiğini vurguladığını da aktardı. Dunford’ın temaslarını değerlendiren New York Times (NYT) gazetesi, başarısız darbe girişiminden bu yanason iki hafta Türk yetkililer ve hükümet yanlısı medyanın ABD’nin hükümeti devirme komplosunda bir rolü olduğunu öne sürerek anti-Amerikan hissiyatı kamçıladığını yazdı. Bununla birlikte gazete, Dunford’ın Ankara’da Türk yetkililer tarafından çok ölçülü bir tonla karşılandığına dikkat çekti. NYT, Türk yetkililerin Dunford’a ABD’nin olayda rolüne dair tek bir soru sormadığını da belirtti.

‘UZLAŞTIRICI ZİYARET’:

NYT durumu, “Onların sessizliği, ABD’yi kendi kamuoyları önünde kınarken, özelde Amerikalı yetkililere stratejik ortaklığa bağlı oldukları konusunda güvence veren Türk yetkililer arasındaki yaygın bir taktiğin altını çiziyor” diye değerlendirdi. Washington Post da ABD’li General’in ziyaretinin Türkiye’de artan ABD karşıtlığına karşın büyük ölçüde uzlaştırıcı olduğunu yazdı.

BİLGİ NOTU:

ABD Buzzfeed sitesi darbecilerin ABD Genelkurmay Başkanı Dunford’a telefon ettiklerini ama ulaşamadıklarını iddia etmişti. Darbe girişimini izleyen gün Adana’daki İncirlik Üssü’nün Türk komutanı tutuklanmış, üsse verilen şebeke elektriği kesilmiş, durum günler sonra normale dönmüştü. Dunford, geçen pazartesi sabaha karşı Irak’tan önce İncirlik Üssü’ne gelmiş, oradan da Ankara’ya geçmişti.