ABD'li komutan: Irak'taki Türk askeri illegaldir

ABD'li komutan: Irak'taki Türk askeri illegaldir
Güncelleme:

DEAŞ karşıtı uluslararası koalisyonun ABD'li sözcüsü Albay John Dorrian, Türkiye ve Türk askerleri için skandal bir açıklamaya imzasını attı.

Irak'taki Uluslararası Koalisyon Gücü sözcüsü Yarbay John Dorrian, Irak topraklarında bulunan Türk Askerlerinin, Irak Hükümeti'ne IŞİD ile mücadelesinde yardımcı olan ve destek veren Uluslararası Koalisyon Güçlerinin içerisinde olmadığını söyledi.

Dorrian, açıklamasının devamında, "Irak Topraklarında bulunan Türk Ordusu Irak Hükümeti tarafından ve resmi izinle gelmemiştir ve illegaldir. Bilindiği üzere Uluslararası Koalisyon gücü içinde, bazı ülkeler Irak Hükümeti'nin izniyle burada bulunmaktadır. Bu güçler IŞİD ile mücadelede Irak Ordusu'na havadan ve karadan destek vermektedir." dedi.

İŞGALCİ KRİZİ NASIL BAŞLADI ?

Irak Temsilciler Meclisi, TSK'nın Suriye ve Irak'taki operasyon yetkisini bir yıl uzatan tezkerenin TBMM'den geçmesinin ardından Türkiye'ye “işgalci” suçlaması yöneltti.

Irak Temsilciler Meclisi dün oy çokluğuyla Türk askerinin Irak’ta kalma süresinin uzatılmasını reddetti ve Türkiye ile ilişkilerin gözden geçirilmesi çağrısında bulundu.

Iraklı milletvekilleri ayrıca hükümetin Birleşmiş Milletler Güvenlik Konseyi'ne Türkiye hakkkında şikâyette bulunmasını istedi.

HÜKÜMETTEN ÇOK SERT BAŞİKA AÇIKLAMASI

Öte yandan Başbakan Yardımcısı Numan Kurtulmuş, Irak'la yaşanan gerilimin ardından açıklama yaptı. Irak Meclisi'nde alınan kararla, Türkiye'nin Musul'a bağlı Başika'daki askeri varlığının kabul edilmediği duyurulmuş, Irak'ın Ankara Büyükelçisi de bu nedenle sabah Dışişleri'e çağrılmıştı

Numan Kurtulmuş'un açıklamaları özetle şöyle:

"Irak hükümetiyle Başika'da işbirliğine hazırız. Irak'taki Türk askeri işgalci değildir. Başika meselesinde Kuzey Irak'taki yerel yönetimin Türkiye'den özellikle yerel birlikleri eğitmek için yardım istedikleri açıktır. Türkiye Başika'nın tartışma konusu yapılmasına müsaade etmeyecektir."

DHA