ABD'den art arda referandum açıklaması

ABD'den art arda referandum açıklaması
Güncelleme:

Beyaz Saray Sözcüsü Sanders, IKBY'deki referendumla ilgili yaptığı açıklamada ''Irak'ın toprak bütünlüğünün önemine'' vurgu yaptı.

Beyaz Saray Sözcüsü Sarah Sanders, Beyaz Saray'daki günlük basın brifinginde IKBY'nin düzenlediği tartışmalı referandum ve diğer dış politika gelişmelerine ilişkin değerlendirmelerde bulundu.

Sanders, ABD yönetiminin referandumla ilgili pozisyonunu, "DAEŞ'i ortadan kaldırmak ve İran'ı püskürtmek için birleşik bir Irak olmasını ümit ediyoruz." sözleriyle ortaya koydu.

Donald Trump yönetimi, bir süredir Irak'ın toprak bütünlüğüne ve DAEŞ'le mücadelenin sekteye uğratılmamasına vurgu yaparak söz konusu referandumun iptal edilmesi gerektiğini dile getiriyordu. Son olarak Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan'ın New York'ta ABD Başkanı Donald Trump ile gerçekleştirdiği görüşmenin ardından yapılan yazılı açıklamada "her iki ülkenin de referanduma karşı olduğuna" vurgu yapılmıştı.

"KUZEY KORE'YE SAVAŞ İLAN ETMEDİK"

Öte yandan Sanders, bir soru üzerine ABD ile Kuzey Kore arasındaki gerginliğin artmasıyla ilgili değerlendirmesinde, "Kuzey Kore'ye savaş ilan etmedik. Dürüstçe söylemek gerekirse bunu söylemek saçma." dedi.

Uluslararası sularda bir başka ülkeye ait bir uçağı vurmanın kesinlikle doğru olmayacağını vurgulayan Sanders, Güney Kore, Japonya ve bölgedeki diğer müttefiklerini korumaya devam edeceklerini ifade etti.

Kuzey Kore Dışişleri Bakanı Ri Yong Ho, ABD Başkanı Trump'ın kendilerine "savaş ilan ettiğini" iddia ederek, hafta sonu Kuzey Kore sınırında uçuş yapan Amerikan Hava Kuvvetlerine ait B-1B Lancer bombardıman uçaklarını vurmakla tehdit etmişti.

YENİ SEYAHAT KISITLAMALARI

Diğer yandan Sözcü Sanders, Trump yönetiminin dün açıkladığı ve 8 ülkeye yeni seyahat kısıtlamaları getiren kararıyla ilgili sorulara da cevap verdi.

"Seyahat düzenlemesinin yapılması, ülkelerin minimum şartları sağlamaları ve gerekli bilgi paylaşımını yapmalarıyla ilgilidir." ifadesini kullanan Sanders, İran, Yemen, Libya, Somali, Suriye, Kuzey Kore, Çad ve Venezuela'nın yer aldığı listenin bu güvenlik kontrolleri kriterlerine göre belirlendiğini savundu.

Yeni seyahat kısıtlamalarının, pazar günü süresi dolan "Trump'ın vize yasağı kararnamesinin" yerini alacağı ve 18 Ekim'de uygulanmaya başlayacağı bildirilmişti. Yeni kararın doğrudan bir seyahat yasağı olmamasına karşın getirdiği sıkı güvenlik kontrolleri sebebiyle söz konusu ülkelerden ABD'ye gelmek isteyen kişiler için zorlu bir vize süreci anlamına geleceği belirtiliyor.

ABD DIŞİŞLERİ: REFERANDUM HAYAL KIRIKLIĞI

ABD Dışişleri Bakanlığı Sözcüsü Heather Nauert ise, ABD'nin, Irak Kürt Bölgesel Yönetimi'nin (IKBY) referandum kararından derin hayal kırıklığı yaşadığını bildirdi.

Bakanlık Sözcüsü konuya ilişkin yaptığı yazılı açıklamada, "ABD, dışarıdaki bölgeleri de dahil etmek suretiyle IKBY'nin tek taraflı bağımsızlık için referandum düzenleme kararı almasından dolayı derin hayal kırıklığına uğramıştır." ifadesine yer verdi.

"Bağlayıcılığı olmayan bu referandumdan dolayı" ABD'nin Irak Kürt Bölgesel Yönetimi'ndeki halkla tarihi ilişkilerinin etkilenmeyeceği fakat bu atılan bu adımın IKBY bölgesi ve halkı adına istikrarsızlık ve zorluğu artıracağı ifade edilen açıklamada, IKYB'nin Irak yönetimi ve komşularıyla ilişkilerinin bu referandumdan etkileneceğine işaret edildi.

Sözcü Nauert, DEAŞ'la mücadelenin devam ettiğine dikkat çektiği açıklamada, "aşırıcı grupların" bu süreci istismar etmek isteyebileceğini belirtti.

Açıklamada ayrıca, ABD'nin "birleşik, federal, demokratik ve müreffeh bir Irak'ı desteklediği ve Iraklıların amaçlarına ulaşabilmeleri adına ve bu bağlamda anayasalarını düzenlemeleri için yardımcı olma fırsatlarına bakacağı" ifade edildi.

AA