ABD’den flaş Halkbank açıklaması

ABD’den flaş Halkbank açıklaması
Güncelleme:

ABD'den üst düzey bir yetkili, Halkbank'a yönelik ABD'de 'kurumsal bir dava açılacağına' ilişkin söylentiler olduğuna dikkat çekerek, Trump yönetiminin böyle bir davaya 'müdahale yetkisi olmadığını' kaydetti.

Amerikalı yetkili, bir grup Türk gazeteciye yaptığı açıklamada, Halkbank konusunda birbirinden ayrı iki sürecin yürümekte olduğuna dikkat çekti.

Sözcü gazetesinden Zeynep Gürcanlı'nın haberine göre bu süreçlerden ilkinin, ABD Hazine Bakanlığı’nın İran’a yönelik yaptırımların ihlal edildiği gerekçesiyle yürüttüğü soruşturma olduğunu kaydetti. ABD Hazine Bakanlığı’nın yürütmenin bir parçası olduğunu kaydeden yetkili, bu çerçevede ABD Başkanı’nın da yürütmenin başı olarak bu konuda talimat verme yetkisi bulunduğunu söyledi.

Ancak ikinci sürecin, ABD’deki federal mahkemeler tarafından yürütüldüğüne dikkat çeken Amerikalı üst düzey yetkili, “ABD’deki kuvvetler ayrılığı prensibi uyarınca, ABD Başkanı’nın federal mahkeme tarafından yürütülmekte olan soruşturmaya, bu soruşturma çerçevesinde dava açılıp açılmayacağına müdahale yetkisi bulunmuyor” dedi.

ABD’de, Halkbank eski Genel Müdür Yardımcısı Mehmet Hakan Atilla’nın yargılanıp ceza aldığı dava sürecinin bireysel olduğunu, Halkbank’a yönelik bir dava açılması halinde ise bunun ‘kurumsal bir dava’ olacağına dikkat çeken üst düzey yetkili, Federal Savcının davayı açabilmesi için öncelikle ‘büyük jürinin iddianameyi kabul etmesi gerektiğine’ vurgu yaptı.

Etiketler abd Amerika halkbank