ABD'den Türkiye'ye karşı skandal hamle!

ABD'den Türkiye'ye karşı skandal hamle!
Güncelleme:

ABD'de üst düzey Cumhuriyetçi ve Demokrat senatörler, Türkiye'nin Suriye'nin kuzeydoğusunda varılan ateşkesi ihlal ettiği iddiasıyla başlatılan kara propagandaya alet olarak, Trump Yönetimi'ne 'yaptırım uygulayın' çağrısı içeren bir mektup gönderdi.

Cumhuriyetçi senatörler Lindsey Graham ve Marsha Blackburn ile Demokrat senatörler Chris Van Hollen, Richard Blumenthal ve Jeanne Shaheen, Dışişleri Bakanı Mike Pompeo’ya bir mektup gönderdi.

Trump Yönetimi’ne “Türkiye yaptırım uygulayın” çağrısı yapan ABD’nin önde gelen senatörleri, “Ortaya koyulanlar göz önünde bulundurulduğunda, kaybedecek vakit yok” ifadesini kullandı.

Türkiye’nin anlaşma kapsamındaki ‘güvenli bölge’ dışında operasyon yürüttüğü ve Kürtlere saldırdığı yolundaki iddialara yer verilen mektupta, ABD Başkanı Donald Trump’ın birkaç kez “Ankara taahhütlerini ihlâl ederse, Türkiye’nin ekonomisini yok ederim” dediği hatırlatıldı.

Reuters’ın haberine göre; mektupta şunlar belirtildi:

“Bu pozisyonu korumak adına, Yönetim’in (Washington) 17 Ekim anlaşmasını uygulamak için sert ekonomik yaptırımlarla acil tedbir almasını istiyoruz.”

Senatörler ayrıca Türkiye’ye yönelik yaptırım yasasının Kongre’den geçmesi için çalışacaklarını da vurguladı.

Bu isimler, ABD Kongresi’nde, Trump’ın ABD kuvvetlerini Suriye’nin büyük bölümünden çekme kararına karşı çıkan en güçlü sesler arasında yer alıyor.

17 EKİM MUTABAKATI NEDİR?

17 Ekim'de Cumhurbaşkanı Tayyip Erdoğan liderliğindeki Türk heyeti Ankara'da ABD Başkan Yardımcısı Mike Pence başkanlığındaki üst düzey Amerikan heyetini ağırlamıştı.

Bu görüşmede ABD ile Türkiye anlaşmaya varmış ve YGP güçlerinin Tel Abyad ile Resulayn arasındaki sınır hattından çekilmesi karşılığında harekâta 120 saatliğine ara verilmişti.

22 Ekim'de ise Cumhurbaşkanı Tayyip Erdoğan, Karadeniz kıyısındaki Soçi kentinde Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin ile bir araya gelmişti.

Bu görüşmede de ABD ile varılan anlaşmanın dışında kalan bölgelerden terör örgütü YPG'nin çekilmesi üzerinde mutabakata varılmıştı.