ABD'li sözcüyü köşeye sıkıştıran Kudüs sorusu

ABD'li sözcüyü köşeye sıkıştıran Kudüs sorusu
Güncelleme:

ABD Dışişleri Bakanlığı Sözcüsü, İslam Birliği Teşkilatı'nın Doğu Kudüs'ü Filistin'in başkenti ilan etmesiyle ilgili soruya böyle yanıt verdi.

Cumhurbaşkanı Erdoğan'ın çağrısıyla İstanbul'da dün gerçekleşen tarihi İslam İşbirliği Teşkilatı (İİT) zirvesinde Doğu Kudüs Filistin'in başkenti ilan edilmişti. ABD Dışişleri Bakanlığı Sözcüsü Heather Nauert, düzenlediği basın toplantısında bu konu ile ilgili sorulara yanıt vermekte zorlandı.

Heather Nauert'e Filistin Devlet Başkanı Mahmud Abbas'ın 'ABD arabuluculuk vasfını yitirmiştir. Bundan böyle ABD'nin siyasi barış sürecinde asla yer almasına izin vermeyiz' şeklindeki açıklamaları hatırlatıldı. Bu tür söylemlerin geçmişte de barışı engellediğini savunan Nauert, 'Bu tür çarpıtmalar bir kenara bırakılarak Başkan Trump'ın geçen hafta gerçekte ne dediğine odaklanalım." ifadelerini kullandı.

'İKİ DEVLETLİ ÇÖZÜMÜ DESTEKLEMEYE DEVAM EDİYORUZ'
Hürriyet'in haberine göre Nauert, İsrail'in egemenliğinin kati sınırları taraflar arasındaki nihai statü müzakerelerine bağlıdır. ABD nihai statü konularında pozisyon almamayı sürdürmekte. ABD iki tarafın anlaşması durumunda iki devletli çözümü desteklemeye devam ediyor. Biz iki tarafı masada bir araya getirebilmeyi istiyoruz. ABD yönetimi binaların ve hükümetin nerede olduğu üzerinden Kudüs'ün başkent olduğuna karar verdi' şeklinde konuştu.

Filistin hakkında flaş karar ! Başkent ilan edildiDoğu Kudüs Filistin'in başkenti ilan edildi

'DOĞU KUDÜS KARARI EGEMENLİĞE MÜDAHALE' İMASI
Nauert, 'Sizin Kudüs'ü başkent olarak tanımanızın İslam İşbirliği Teşkilatı'nın Doğu Kudüs'ü Filistin'in başkenti olarak tanımasından ne farkı var?' sorusuna yanıt vermekte ise zorlandı. Sözcü, Trump'ın açıklamasıyla İİT'nin açıklaması arasındaki farkı şu şekilde izah etmeye çalıştı; 'Biz sınırlar ve egemenlik üzerinde bir karar almıyoruz. Bunlar tarafların nihai statü müzakerelerinde karar vereceği hususlar' dedi.

FBI ATAŞESİNİN EMNİYET'E ÇAĞIRILDIĞINI DOĞRULADI

New York devam eden İran yaptırımlarının delinmesi davasında tanık olarak ifade veren FETÖ firarisi eski emniyet mensubu Hüseyin Korkmaz'ın öne sürdüğü iddialar nedeniyle Ankara'daki FBI ataşesinin Emniyet Genel Müdürlüğü'ne çağrıldığı yönündeki haberlerde Nauert'e hatırlatıldı. Sözcü, “Söylediğiniz dava ve ayrıntılarla ilgili sizi Adalet Bakanlığı’na yönlendirmek zorunda kalacağım. Davaya karışmıyoruz. Adalet Bakanlığı bununla ilgileniyor. Ancak, Türkiye’deki büyükelçiliğimizde FBI ataşesi olarak çalışan kişinin Türk makamlarınca çağrıldığını doğrulayabilirim” diyerek yanıtladı.

Türkiye’den kaçarak, edindiği sahte pasaportla yaklaşık 10 ay önce ABD’ye gelen ve 17 Aralık soruşturmasında elde edilen belgeleri FBI ve savcılık makamına teslim eden eski komiser yardımcısı Hüseyin Korkmaz, FBI’nın kendisine 50 bin, savcılığın da 900 dolar ödediğini söylemiş, "Oturduğum dairenin kirasını da savcılık ödüyor, evi de onlar tuttu" demişti.

FETÖ'cü polisten ABD'de flaş itiraf: FBI 50 bin dolar verdiFETÖ'cü polisten ABD'de flaş itiraf: FBI 50 bin dolar verdi

 

Hürriyet

Etiketler abd sözcü fbı