Ankara'da oylar çalındı mı?

Ankara'da oylar çalındı mı?
Güncelleme:

Ankara'da oyların sayılırken elektriğin kesilmesi ve YSK'nın sistemindeki arıza şüpheleri artırdı.

AKP, CHP ve MHP adaylarının başa baş yarıştığı Ankara Büyükşehir Belediye Başkanlığı seçiminde Yenimahalle İlçe Seçim Kurulu’nda bir belediye görevlisi gözaltına alındı. Çevik kuvvet sevk edilmesine rağmen süren gerginliğe MHP’li vekiller müdahale etti.

AKP, MHP ve CHP’nin başa baş yarıştığı Ankara büyükşehir seçiminde büyük gerginlikler yaşandı. Ankara’da ilk gerginlikler, oy sayım işlemlerine geçilmesinin ardından çıktı. Özellikle YSK’nın sistemindeki aksama ve Çankaya’nın önemli bölümündeki elektrik kesintisi gerginliği tırmandırdı.

OY HIRSIZLIĞI İDDİASI

Dikmen’de bir lisede elektriklerin kesilmesiyle birlikte iki kişinin oyları çalmaya çalıştığı ileri sürüldü. Bazı CHP’lilerin iddiasıyla ilgili inceleme yapıldığı öğrenildi. Dikmen’de kalabalık grupların bekleyişi sırasında da büyük gerginlikler yaşandı.

Ağırlığını CHP taraftarlarının oluşturduğu gruplar “Halka Değil Gökçek’e Barikat”, “Vur Vur İnlesin Gökçek Dinlesin” sloganları attı.

Ankara’nın Dikmen ilçesindeki bir ilköğretim okulunda "oy pusulalarının çalındığı" iddiasıyla çıkan olaylarda 1 kişi gözaltına alındı.

CHP’li bir grup, Öğretmen Necla Kızılbağ İlköğretim Okulu’na "polis giyimli bazı kişilerin gelip okulda elektriklerin kesildiği bir anda montlarının içine oy pusulalarını saklayarak çaldığı" iddiası üzerine okulun bahçesinde toplandı.

Okulda tartışma çıktı

Yenimahalle İlçe Seçim Kurulu’nun bulunduğu Sarar İlköğretim Okulu’ndaki gerginlik ise tartışmaya dönüştü. MHP Grup Başkanvekili Oktay Vural ve bazı MHP milletvekillerinin de müdahale ettiği gerginlik sırasında, AKP’li Yenimahalle Belediyesi’ne ait bir zabıta aracından inen bir kişinin oyların bulunduğu bir çuvalı seçim kuruluna getirdiği ileri sürüldü. Belediye görevlisi gözaltına alınırken, polis belediye aracının da uzaklaşmasını engelledi.

Belediye aracıyla oy geldi

Yenimahalle’den oyların bulunduğu çuvalların belediye araçlarıyla getirilmesi de gerginliği artırdı. MHP Büyükşehir adayı Mansur Yavaş ile CHP adayı Murat Karayalçın polisi göreve davet ederken, ilçe seçim kuruluna Çevik Kuvvet ekipleri sevk edildi. Bu gerginlikler sürerken adaylar da canlı yayınlarda basın toplantıları düzenleyerek parti görevlilerinden sandıklara sahip çıkmalarını istemeleri ve farklı sonuçlar açıklamaları da tansiyonu iyice yükseltti. Özellikle Gökçek’in Dikmen’deki kalabalığın AKP seçim bürosuna yürüyeceğine ilişkin iddiası olayların büyüyeceği endişesine neden oldu.

Karayalçın: Biz kazanacağız

Gerginlik üzerine kameraların karşısına ilk Murat Karayalçın çıktı. Karayalçın, saat 23.30’da yaptığı açıklamada CHP’nin önde olduğu Çankaya ve Yenimahalle’deki oylara ilişkin veri girişinin durduğunu duyduklarını belirtti. Bu konuda açıklama beklediklerini söyleyen Karayalçın, Çankaya’nın önemli bir kısmında da uzun süredir elektriklerin kesik olduğunu söyledi. Karayalçın, yetkilileri dikkatli olmaya çağırdı ve aldıkları duyuma göre 2 puanla seçimi kazanmayı beklediklerini vurguladı.

Sav: Elektrik kesintileri bilinçli

CHP Genel Sekreteri Önder Sav da kameraların karşısına geçerek seçmene, “oylarınıza sahip çıkın” mesajı verdi. Ankara’daki elektrik kesintilerinin bilinçli olarak yapıldığını ileri süren Sav, seçim sonuçlarının girildiği bilgi işlem sisteminin iktidarın elinde olduğunu, kesintiler nedeniyle CHP’nin oylarının sisteme kaydedilmediğini söyledi. Sav, “Demokrasilerde her türlü sonuca katlanmak gerekiyor. Ama namuslu dürüst sonuca katlanılır. Hile ile sonuç olmak hiçbir siyasal iktidara yakışmaz. Dünyada hiçbir siyasal iktidar bu yolla iktidara gitmedi. Bu bir çöküşün başlangıcı. Siyasal iktidarın çöküşünün başlangıçı. Araba yokuş aşağı inmeye başlamıştır. İnmeye de devam edecektir.”

Başbakan Erdoğan’ın düzenlediği basın toplantısına işaret eden Sav, “İktidarın görevi gecenin bu saatinde kendi militanlarını yüreklendirmek değil. Seçimin genel sonuçlarını aksettirmek” dedi.

YSK Başkanı: Sorun sonucu etkilemez

CHP’nin veri girişinde problem yaşandığı için televizyonlara yansıyan sonuçların yanlış olduğu bilgisi YSK Başkanı Muammer Aydın tarafından da doğrulandı. Aydın, saat 23.30 civarında sorunun devam ettiği dakikalarda VATAN’a yaptığı açıklamada şunları söyledi:
“Sonuçları YSK’ya göndermek isteyen seçim kurulları ya sisteme giremiyor ya da bu sonuçları gönderemiyorlar. Türkiye’nin her yerinden veri girişi olduğu için hatlar çekmedi, tıkandı. Ama bizim sistemde çökme olmaz, 10 dakika içinde çözeriz. Sistemimizi kuran Havelsan’dan yardım istedik. Bu durum kesinlikle seçimin sağlıklı bir şekilde sonuçlanmasını etkilemez. Sonuçta tıkanıklık aşılınca veri girişleri olacak ve sonuçlar alınacak.”

TEDAŞ Müdürü ‘lokal’ dedi, kesinti büyüktü

TEDAŞ Genel Müdürü Haşim Keklik gece Ankara’nın Çankaya ilçesinde Yukarı Ayrancı semtinde lokal olarak elektrik kesintisi yaşandığını, arızanın giderilmeye çalışıldığını bildirdi. Keklik, gece saatlerinde yaptığı açıklamada, Ankara’da Çankaya ilçesinde “lokal bir bölgede 5 dakikalık kesinti” meydana geldiğini söyledi.

Keklik, kesintinin giderildiğini ancak Yukarı Ayrancı semtindeki bölgede elektrik kesintisinin devam ettiğini belirtti. Elektrik kesintisinin arızadan kaynaklandığını söyleyen Keklik, “Bu beklemediğimiz bir arızaydı. Arızanın giderilmesine çalışılıyor” dedi. Keklik’in bu açıklamasına rağmen Çankaya bölgesinde Çankaya Gaziosmanpaşa, Yıldız ve Dikmen gibi geniş bir bölgede sık sık elektrik kesintileri yaşandı.

İLÇELERDE MHP ATAĞI

CHP’nin kalesi Elmadağ’da AKP kazandı

Mansur Yavaş gitti ama Beypazarı’nda ipi yine MHP göğüsledi. CHP Kalecik’te AKP’den rövanşı aldı...

Metropol ilçeler dışında Ankara’ya bağlı diğer ilçelerde ilginç sonuçlar ortaya çıktı. CHP’nin Ankara’daki kalelerinden biri kabul edilmesine rağmen CHP Genel Sekreteri Önder Sav’ın bir vatandaşla hac konusunda olay sohbetinin yaşandığı Elmadağ’da AKP açık farkla belediye başkanlığını kazandı. Beypazarı’nda ise eski belediye başkanı Mansur Yavaş’ın Büyükşehir adayı olmasına rağmen ipi yine MHP adayı göğüsledi. Kalecik’te de Elmadağ’ı kaybeden CHP, AKP’nin üstünlüğünü bitirdi. Evren ilçesinde de AKP’li başkan koltuğunu MHP’ye devrediyor. Bu ilçedeki oy oranları ise dikkat çekiciydi. 2004’de belediye başkanlığını yüzde 54 oyla kazanan AKP’nin oyu 2009’da yüzde 44’e gerilerken, başkanlığı kazanan MHP’nin oy oranını yüzde 2.4’den yüzde 52’ye yükseltmesi dikkat çekti.
Haymana’da DP’li başkanın yerine AKP adayı kazandı. Nallıhan’da da, MHP’den yüzde 1’den az bir oy oranıyla buradaki belediye başkanlığı MHP’de kaldı. AKP’nin kamplarına ev sahipliği yapan Kızıcahamam’da da MHP, başkanlığı AKP’nin elinden aldı.

AKP, Ankara’da il genel meclisinde de geriledi

ANKARA - Başkentte il genel meclisi seçimi sonucuna göre AKP oyları 2004 yılına kıyasla geriledi.
2004 yılındaki ve dünkü secim sonucuna göre sandıkların yüzde 51’inin açıldığı saat itibariyle il genel meclisi seçim kesin olmayan sonuçları şöyle:
Ankara İl Genel Meclisi Üyesi Seçim Sonuçları:

2004 İL GENEL MECLİSİ SEÇİMİ
PARTİ OY YÜZDESİ

AKP 1022015 49
CHP 435670 20.9
MHP 211376 10.1

2009 İL GENEL MECLİSİ SEÇİMİ
PARTİ OY YÜZDESİ

AKP 494700 37.64
CHP 382947 29.14
MHP 326915 24.89