CIA suçluları nasıl sorguluyor ?

CIA suçluları nasıl sorguluyor ?
Güncelleme:

ABD'nin istihbarat servisi CIA suçlulardan nasıl bilgi ediniyor ?

ABD’nin istihbarat servisi CIA, bilgi edinme hakkı başvurusu sonucunda, 11 Eylül saldırıları ardından tutuklulara uygulanan işkencelerde doktorların oynadığı rolü ortaya koyan belgeleri ilk kez kamuya açıkladı.

“Tutukluları Yorumlamak, Sorgulamak ve Gözaltına Almak için Tıbbi ve Psikolojik Destek Konusunda Tıp Personelinin Ana Esasları” başlığıyla 2004’te CIA doktorları tarafından hazırlanan raporda, etkili sonuç alınmadığının fark edilmesine rağmen ‘hapsetme kutusu’ ve ölümle sonlanabileceği bilinmesine rağmen ‘water boarding’ işkencelerinin uygulanabileceği belirtiliyor. ‘Hapsetme kutusu’ işkencesinde, bir kutuya bağdaş kurarak oturmak zorunda kalan mahkumun, hareket edebileceği birkaç santimlik mesafesi bulunuyor. CIA’in tıbbi personeli, bu uygulamanın günde 18 saate kadar uygulanmasını öneriyor.

Raporda, kişiye boğulma hissi veren ‘water boarding’ için ‘açık ara en travmatik sorgu yöntemi’ olduğu ifadesi yer alsa da, bir mahkuma ayda 83 kez ‘water boarding’ işkencesi yapıldığı belirtiliyor. Raporda, mahkumların ölüm orucuna girdiğinde ise rektal yoldan beslenmeye zorlanmaları öneriliyor. Bu müdahale insan hakları örgütleri tarafından cinsel saldırı ile eş tutuluyor. İnsan Hakları Gözlemevi, işkenceye katılan tıp personeli için “Doktorluk mesleğine ihanet” yorumunda bulundu.

Etiketler abd belge CIA sorgulama