Clinton atağa geçti

Clinton atağa geçti
Güncelleme:

ABD'de başkanlık seçimini kaybeden Clinton oyların yeniden sayılması için atağa geçti.

ABD'de başkanlık seçimlerini kaybeden Demokrat aday Clinton'ın  kampanya ekibi, başta Wisconsin olmak üzere bazı kritik eyaletlerdeki oyların  yeniden sayılması için bugünden itibaren gerekli adımları atacaklarını açıkladı.

Clinton'ın bu hamlesi, Trump tarafından tepkiyle karşılandı. Başkanlık yarışını kazanan Trump oyların yeniden sayılmasıyla ilgili 'Pişmiş aşa su katıyorlar' dedi.

ABD'de başkanlık seçimlerini kaybeden Demokrat aday  Hillary Clinton'ın kampanya ekibi, başta Wisconsin olmak üzere bazı kritik  eyaletlerdeki oyların yeniden sayılması için bugünden itibaren gerekli adımları  atacaklarını açıkladı. 

8 Kasım'daki başkanlık seçimlerini Cumhuriyetçi rakibi Donald Trump'a  kaybeden Demokrat Clinton'ın kampanya ekibi, bazı eyaletlerdeki seçim  sonuçlarıyla ilgili yazılı açıklama yaptı.

Açıklamada, çok az farkla kaybedilen eyaletlerde oyların yeniden  sayılması için gerekli tüm adımların atılacağı ifade edildi.

Önceki gün başkanlık seçimlerine katılan Yeşil Parti adayı Jill Stein,  Trump'ın kazandığı Wisconsin eyaletindeki oyların, "siber saldırı" gerekçesiyle  yeniden sayılması için başvuruda bulunmuştu.

Seçim komisyonundan yapılan yazılı açıklamada, "Komisyon, başkan  adaylarından birinin başvurusu üzerine eyalet genelinde oyların tekrar sayımı  için gerekli hazırlıkları yapmaktadır." ifadesine yer verilmişti.

WISCONSIN ÖNCELİKLİ

Clinton kampanyasının da oyların yeniden sayımı sürecine dahil  olmasıyla başta Wisconsin olmak üzere kritik eyaletlerdeki yeni başvuruların  sonucu şimdiden merak edilmeye başladı.

Ancak Clinton'ın ekibi, Wisconsin'de şu ana kadarki incelemelerinde  herhangi bir siber saldırı izine rastlanmadığını da bildirdi.

Wisconsin'de seçimleri kazanan Trump 1 milyon 409 bin, Clinton ise  yaklaşık 28 bin farkla 1 milyon 381 bin 823 oy almıştı.

Wisconsin'ın yanı sıra Trump'ın 12 bin oy farkla kazandığı Michigan ve  68 bin oy farkla kazandığı Pennsylvania'da da Clinton'ın ekibinin başvuru yapması  ve oyların yeniden sayılması sürecine katılması bekleniyor.

Resmi olmayan seçim sonuçlarına göre Trump, başkanlık için gereken 270  rakamını geçerek 290 seçici kurul üyesinin desteğini almış ve 8 Kasım akşamı  başkanlık seçimlerini kazanmıştı. Buna karşılık Clinton ise 232'de kalmıştı.

Oyların yeniden sayılmasının seçim sonuçlarını ne ölçüde etkileyeceği  henüz bilinmiyor, ancak eğer bazı eyaletlerde oylar yeniden sayılır ve Clinton  kritik eyaletlerdeki delegeleri kazanırsa başkanlık seçimlerinin matematiği  bugünkünden farklı bir hal alabilir.

TRUMP: PİŞMİŞ AŞA SU KATIYORLAR

ABD'de 8 Kasım'da yapılan seçimlerde, Demokrat Partili aday Hillary Clinton'dan yaklaşık 2 milyon az oy almasına karşın, seçici kurul üyelerinin çoğunluğunu kazandığı için yeni başkan seçilen Donald Trump, Yeşil Parti adayı Jill Stein ve Hillary Clinton'un, bazı eyaletlerde oyların yeniden sayılmasını istemelerini 'pişmiş aşa su katmak' olarak değerlendirdi.

Wisconsin eyaletinde oyların yeniden sayılması için başvuran Jill Stein'e, Hillary Clinton da katıldı. Clinton, Demokrat Partili avukatların da Wisconsin'de oyların yeniden sayılması işlemine gözlemci olarak katılacaklarını açıkladı. Stein, diğer iki kritik eyalet Michigan ve Pennsylvania'da da yeniden sayım başvurularını yapmak için gereken parayı topluyor. 7 milyon dolarlık hedefin 5.3 milyon dolarına ulaşılması sayesinde şimdiden, Wisconsin'in yanı sıra Pennsylvania'da da yeniden sayım yapılacağı öngörülüyor.

Anketlere göre, Demokrat Parti'ye kayıtlı seçmen sayısı üç eyalette de Hillary Clinton'ı önde göstermesine karşın, sandıktan çok az bir farkla Donald Trump'ın çıkmasını eleştiren Stein, oyların yeniden sayılması isteğinin gerekçesini, elektronik oylama cihazlarının hacklenmiş olabileceğine dayandırıyor. Pennsylvania'da yeniden sayım başvurusu için son gün Pazartesi, Michigan'da ise Çarşamba. Michigan'da resmi sonuçlar da henüz ilan edilmiş değil, bu eyalette kazanan aday yapılan öngörüler sonucu medya tarafından ilan edilmişti. Yeniden oy sayım sonucu seçilmiş ABD başkanları için bugüne kadar hiç değişmedi. Seçici kurul üyelerinin çoğunluğunu kazanarak yeni başkan seçilen işadamı Donald Trump ise Stein ve Clinton'ın oyların yeniden sayılması girişimini 'pişmiş aşa su katmak' olarak değerlendiriyor.

AA & DHA