Dallas saldırısı sonrası protesto !

Dallas saldırısı sonrası protesto !
Güncelleme:

Dallas'ta öldürülen polisler sonrası polis şiddetine karşı protestolar düzenlenmeye başlandı.

Dallas’ta bir saldırganın 5 polisi öldürmesinin ardından olay yeri çiçeklerle kaplanırken, ülke genelinde polis şiddetini protesto eden gösteriler hız kesmeden devam ediyor. Başkan Obama Polonya ziyaretini kısa keserek Dallas’a gidecek

ABD’de iki siyahi kişinin polis tarafından öldürülmesinin ardından başlayan gösteriler, ülkenin birçok yerine yayılmaya devam ediyor. dallas’ta Micah Johnson’un özellikle ‘beyaz polisleri’ hedef alarak 5 polisi öldürmesinin ardından da gösteriler hız kesmedi. Eylemciler, New York,Atlanta, Philadelphia, San Francisco ve Phoenix’de toplandı. Phoenix’te düzenlenen gösteride polis göstericilere biber gazıyla müdahale ederken, bazı göstericilerin polise taşla saldırdığı görüldü. Olaylarda 6 kişi yaralandı, 3 kişi tutuklandı. Binlerce kişinin katıldığı Atlanta’daki gösteride ise 10 kişi gözaltına alındı. Illinois eyaletinde ise göstericiler ABD Başkanı Barack Obama’nın eskiden yaşadığı evin önünde toplandı; yere yatıp ölü taklidi yaparak polis şiddetini protesto etti. 

NATO Devlet ve Hükümet Başkanları Zirvesi için Polonya’da bulunan Obama’nın ziyaretini kısa keserek pazartesi günü Dallas’ı ziyaret edeceği öğrenildi. ABD’de aşırı sağcı kanat, Dallas saldırılarının ardından ‘beyaz Amerikalıların eylemcilerin talebini ciddiye alması’ yönündeki açıklaması nedeniyle Obama’nın saldırılara yol açtığı suçlamasında bulunuyor.

‘Irk meselesi olmasın’

ABD’de salı günü Alton Sterling, çarşamba günü ise Philando Castile isimli siyahi vatandaşlar polis tarafından öldürülmüştü. Sokakta CD satan Sterling polis tarafından kavgaya karıştığı şüphesiyle silahsız olmasına rağmen vurulmuş, Castile ise aracının içinde, ehliyetine uzandığı sırada dört kurşunla öldürülmüştü. Sterling’in eski karısı Quinyetta McMillon, ölümün ‘ırk meselesi’ haline getirilmemesi gerektiğini söyledi. McMillon, polisin Sterling’in beyaz olması durumunda da aynı şekilde davranacağını düşündüğünü söyleyerek Dallas’ta polise karşı düzenlenen saldırıyı kınadı.

İkinci polis kurbanı Philando Castile’ın annesi Valeria, “Oğlum hayatta olsaydı, Dallas’taki saldırıları desteklemezdi” dedi. Castile’ın son yıllarda en az 52 kez polis tarafından durdurulduğu ve hız yapma, ehliyet kemeri bulundurmama gibi suçlar nedeniyle 6 bin 599 dolarpara cezasına çarptırıldığı belirtiliyor. Castile’ın sıkça durdurulmasının ve cezaya çarptırılmasının Afro-Amerikalıların günlük hayatta sık sık karşılaştıkları bir durum olduğu belirtiliyor. 

‘Çok sayıda ayrılık var’

Dallas’taki saldırılar ABD’de kasım ayında düzenlenen başkanlık seçimleri için yarışan adayların da gündemini belirledi. Cumhuriyetçi Parti’nin başkan adayı olması kesinleşen Donald Trump, “Ulusumuz çok fazla bölünmüş bir hal aldı. Çok sayıdaki Amerikalı umutlarını kaybettiklerini hissediyor” dedi. 

Demokrat Parti’nin başkan adayı olması kesinleşen Hillary Clinton ise, Amerikalıların ülkedeki ayrılıkların üstesinden gelmek için birlikte çalışması gerektiğini vurguladı. Kanlı saldırıların ardından Facebook’ta açıklama yapan ‘Siyah Gücü Siyasi Örgütü’ (Black Power Political Organization) saldırganı ‘siyah şovalyeler’ sözleriyle överek, gelecek günlerde daha fazla polisin saldırıya uğrayacağını açıklamıştı. ABD’deki ‘ırk’ temelli gerilimin kalıcı şiddet olaylarına evrilmesinden endişe ediliyor.

Robot insan öldürür mü?

Saldırganın patlayıcı taşıyan robot tarafından öldürülmesi etik tartışması başlattı. ABD polisinin ilk kez bir robotu ‘öldürme hedefiyle’ kullandığı tahmin edilirken, Johnsun’un robotun içeri soktuğu patlayıcı ile öldürülmesinin suçla mücadelede yeni bir dönemi açtığı ifade ediliyor. Güvenlik güçlerinin saldırganla müzakere etmek ya da kuşatmayı uzatmak yerine ‘garanti’ yolu seçmesi ise eleştiriliyor. Dallas Polis Müdürü David Brown, diğer seçeneklerin güvenlik görevlilerinin hayatını büyük bir tehlikeye atacağını savunarak robot kullanımını savundu.

Evinden bomba malzemesi çıktı

Dallas’taki saldırıda 5 polisi öldüren keskin nişancı Micah Johnson’un evinde bomba yapımı için kullanılan malzemeler, tüfek, kurşun geçirmez yelek ve mühimmat bulundu. Beş gün önce ‘Black Partner Party’ isimli Facebook grubuna “Masumların ölümüne neden çok sayıda beyaz (hepsi değil) seviniyor” yorumu yazan Johnson’un 2014 yılında ABD Ordusu’na bağlı olarak gittiğiAfganistan’tan dönüşünün ardından ruhsal sorunlar yaşadığı belirtiliyor. Johnson’un polis ablukası altındayken güldüğü ve şarkı söylediği belirtildi.