Donald Trump'tan 3 ay sonra bir ilk !

Donald Trump'tan 3 ay sonra bir ilk !
Güncelleme:

Beyaz Saray, yaklaşık 3 ay önce tespit edilen koronavirüs ile mücadele için Kongre'den en az 2,5 milyar dolar ek fon talep edileceğini açıkladı. Yapılan açıklamada, "Donald Trump yönetimi Kovid-19'un yayılmasını ciddiye alıyor" ifadelerine yer verildi.

Beyaz Saray, yeni tip koronavirüs (Kovid-19) ile mücadele için Kongre'den en az 2,5 milyar dolar ek fon talep edileceğini açıkladı. Öte yandan Donald Trump'ın aldığı bir diğer yöntem ise Güney Kore'ye karşı oldu. Güney Kore ordusunda görevli 13 askerde Kovid-19 görülmesi üzerine Trump yönetimi, Güney Kore ordusu ile yaptıkları ortak eğitim tatbikatlarını azaltacağını duyurdu.

Beyaz Saray Bütçe ve Yönetim Ofisi Sözcüsü Rachel Semmel, yaptığı yazılı açıklamada "Donald Trump yönetimi Kovid-19'un yayılmasını ciddiye alıyor" ifadesini kullandı.

2,5 MİLYAR DOLAR EK FON TALEBİ

Virüs ile mücadele için 2,5 milyar dolar ek fon talep eden bir planı Kongre'ye göndereceklerini belirten Semmel, bu fonun 1 milyar dolarının virüse

karşı aşı geliştirme çalışmalarını hızlandırmak için ayırılacağını kaydetti.

ABD Kongresi'ndeki Demokratlar uzun süredir virüs konusunda yönetime uyarıda bulunarak, Trump'ı bu konuda adım atmaya çağırıyordu.

"KORONAVİRÜS KONTROL ALTINDA"

Trump ise bugün Twitter'dan yaptığı açıklamada, "ABD'de koronavirüs kontrol altında. Tüm taraflar ve ilgili ülkelerle iletişim halindeyiz" değerlendirmesinde bulunmuştu.

ABD'DEN GÜNEY KORE TEDBİRİ

Öte yandan, ABD'nin Kovid-19 salgını için aldığı bir diğer tedbiri ise ABD Savunma Bakanı (Pentagon) Mark Esper duyurdu. Esper, NATO müttefiki olan Güney Kore ordusunda görevli 13 askerde Kovid-19 virüsüne rastlanması sonucunda, ortak tatbikatların azaltılacağını duyurdu.

Bakan Esper, Güney Koreli mevkidaşı Savunma Bakanı Jeong Kyeong-doo ile gerçekleştirdiği görüşmenin ardından Trump yönetiminin aldığı bu kararı duyurdu.

NE OLMUŞTU?

Hubei eyaletine bağlı Vuhan kentinde 12 Aralık 2019'da ortaya çıkan yeni tip koronavirüs salgını nedeniyle aralarında Türkiye'nin de bulunduğu birçok ülke, Çin'de mahsur kalan vatandaşlarını tahliye etmişti. Yeni tip koronavirüsün, kısa sürede diğer kent ve ülkelere yayılması üzerine Dünya Sağlık Örgütü (DSÖ) "acil durum" ilan etmişti.

CAN KAYBI 2 BİN 665'E YÜKSELDİ

Çin Ulusal Sağlık Komisyonu'ndan yapılan son açıklamaya göre Kovid-19 salgınında yaşamını yitirenlerin sayısı 2 bin 665'e yükseldi. Ülkede son 24 saatte 71 kişi hayatını kaybetti, 508 yeni Kovid-19 vakası saptandı.

"KORONAVİRÜS İÇİN AŞI ÇOK YAKIN"

Sağlık Bakanı Fahrettin Koca, corona virüsü hakkında önemli açıklamalarda bulundu. Koca, sosyal medyadan yaptığı açıklama ile Türkiye'de corona virüs vakası olmadığının altını çizdi.

Sağlık Bakanı Fahrettin Koca, konuyal ilgili yaptığı yazılı açıklamada, “Bilindiği üzere, 23 Şubat’tan itibaren, komşumuz İran'la kara, demir ve havayolu geçişleri durdurulmuştur. Kara sınırlarımız karşılıklı olarak kapalıdır ancak havayoluyla ülkemizden İran'a dönmek isteyen İran vatandaşları için dönüşler devam etmektedir” dedi.

14 GÜN KARANTİNA

İran'dan ülkeye dönmek isteyen Türk vatandaşlar için özel bir sefer düzenlendiğini vurgulayan Bakan Koca, “İran'dan bu seferle ülkemize gelen Türk vatandaşları 14 gün süreyle gözlem altında tutulacaktır. Bu çerçevede THY'ye ait TK879 sefer sayılı Tahran uçağının Ankara'ya inişi planlanmıştır. Uçakta bulunan 132 Türk yolcu ve mürettebat ilk kontrolleri ve karantina süreçleri için daha önce boşaltılmış ve karantina hastanesi olarak hazırlanmış olan Dr. Zekai Tahir Burak Hastanesi’ne nakledilecektir. Yolcuların detaylı sağlık kontrolleri yapıldıktan sonra numuneleri alınarak Ulusal Viroloji Laboratuvarımızda tahlilleri tamamlanacaktır” ifadelerini kullandı.

Çin’in Wuhan kentinde karantina ortamında bulunan 42 kişi, Sağlık Bakanlığı tarafından kargo uçağı ‘Koca Yusuf’ ile alınarak Ankara’ya getirilmiş ve aynı hastanede operasyonu gerçekleştiren sağlık personeli ve mürettebat ile birlikte karantina altında tutulmuştu.

AA