Erdoğan-Obama görüşmesine ilişkin flaş ayrıntı

Erdoğan-Obama görüşmesine ilişkin flaş ayrıntı
Güncelleme:

Çin'de düzenlenen G-20 Zirvesi'nde Cumhurbaşkanı Erdoğan ile ABD Başkanı Obama görüşmesine ilişkin ayrıntılar basına yansımaya başladı.

Reuters haber ajansına konuşan üst düzey bir ABD’li yetkili, “Obama, Erdoğan’a Gülen’in iadesi yönünde bir karar alınırsa, bunun siyasi değil hukuki bir karar olacağını anlattı” dedi.

Çin’de düzenlenen G-20 Zirvesi’nde dün bir araya gelen Cumhurbaşkanı Erdoğan ile ABD Başkanı Obama, görüşme sonrası ortak açıklama yapmıştı.

İlk sözü alan Obama, “Sizi gördüğüme sevindim. Başkanlığım sırasında yarattığınız güçlü müttefikliğin devamını diliyorum” dedi. Obama mülteci politikası için de Türkiye'ye teşekkür etti.

15 Temmuz darbe girişimine ilişkin “Türk halkı sokaklara dökülerek demokrasiye ne kadar bağlı olduğunu gösterdi” diyen Obama, “Ben o zaman kuvvetle bu girişimi kınadım ve şahsen Erdoğan ile konuştum. Herhangi bir şekilde ‘destek olarak ne yapabileceğimizi' sordum. Bu darbe teşebbüssün sona ermesinin ardından soruşturma, kovuşturulma aşamasında yardım edeceğimizi söyledim” dedi.

OBAMA’YA ERDOĞAN’DAN TEŞEKKÜR

FETÖ’nün 15 Temmuz'daki darbe girişiminden sonra Obama ile telefonla görüştüğünü hatırlatan Cumhurbaşkanı Erdoğan ise, Obama'ya darbe girişimine karşı verdiği destekten dolayı teşekkür etti.

Türkiye'nin, Suriye ve Irak'ta DAEŞ, PKK, YPG, PYD terör örgütlerine karşı sürdürdüğü mücadelenin kararlı bir şekilde devam ettiğini ifade eden Erdoğan, “Temennimiz odur ki güneyimizde bir terör koridoru oluşmasın. Böyle bir terör koridorunun oluşmaması için de koalisyon güçleriyle birlikte Türkiye bir dayanışma içerisinde bu mücadeleyi vermektedir. Bu mücadeleden de başarılı bir şekilde çıkacağımıza inanıyorum” değerlendirmesinde bulundu.

FETÖ ile ilgili çalışmaların hukuk çerçevesi içinde sürdürüldüğüne vurgu yapan Erdoğan, konuyla ilgili şu açıklamaları yaptı:

“Darbe girişimi öncesi bu teröriste karşı hazırlanan dosyalar gönderilmiştir. 15 Temmuz'dan sonra hazırlanmakta olan dosyalar da yine Amerika Birleşik Devletleri'nden gelen heyete daha sonra teslim edilecektir. Onların da çalışmaları şu anda devam etmektedir. ABD’den şu anda bir heyet gelmiştir. Şimdi de bizden yine Adalet Bakanlığı’ndan bir heyet aynı şekilde ABD’ye hatta Adalet Bakanımız ve İçişleri Bakanımız birlikte gidecekler orada bu çalışmayı birlikte yapacaklardır.”