Kim bu gizemli tutuklu kadın ?

Kim bu gizemli tutuklu kadın ?
Güncelleme:

Ajan olduğu iddia edilen ve Türkiye'de tutuklu bulunan ABD'li gazeteci için ABD'den açıklama geldi.

ABD Dışişleri Bakanlığı Sözcüsü John Kirby, ABD'li gazeteci Lindsey Snell'in askeri bölgeyi ihlâl suçlamasıyla Türkiye'de tutuklu bulunduğunu açıkladı. Türk medyasında Snell'in ajan olduğu yönünde haberler çıkmıştı.

Snell’in Ağustos ayı başında tutuklandığını söyleyen Kirby, konuyla ilgili Türk yetkililerle iletişim halinde olduklarını da sözlerine ekledi.

Kirby, Snell’in Hatay’da tutuklu bulunduğunu ve konsolosluk çalışanlarınca 26 Ağustos’ta ziyaret edildiğini belirtti.

BBC’nin haberine göre; Facebook sayfasından Snell’in Florida’lı olduğu ve İstanbul’da yaşadığı anlaşılıyor.

NUSRA CEPHESİ ALIKOYDU

Kendini muhabir olarak tanıtan Snell’in sosyal paylaşım platformu LinkedIn hesabında Mart 2014’ten bu yana Vocativ için ‘video-gazeteci’ ve yapımcı olarak çalıştığı görülüyor.

Snell, Facebook hesabında, Temmuz ayında El Kaide’nin Suriye kolu Nusra Cephesi tarafından kaçırıldığını ve sonra kaçmayı başardığını yazmıştı.

5 Ağustos tarihli paylaşımında, kontrolünü elinde bulundurdukları bölgelerin videosunu çekmesine izin veren militanlar tarafından bir mağarada tutulduğunu öne sürdü.

Kendini Müslüman olarak tanımlayan Snell, alınkonduğunda örgütün öldürülen bir üyesinin ailesiyle birlikte kaldığını söyledi.

AJAN MI DEĞİL Mİ BELLİ DEĞİL ?

Snell şöyle devam etti: “Kendine özgü durumumdan dolayı beni esir alanları telefon konusunda ikna edebildim. Bu da kaçış planı yapmama olanak sağladı. Ayrıca fotoğraf ve videolarla esaretimi belgelememe de olanak sağladı.”

Snell iki gün sonra da Türk yetkililer tarafından gözaltına alındı.

Konuya ilişkin açıklamasında Hatay Valisi Ercan Topaca, “ABD’li bir gazeteci yasadışı bir şekilde sınırdan geçmeye çalışırken yakalandı. Mahkemeye çıkarıldı ve tutuklu olarak yargılanıyor. Mahkeme süreci devam ediyor. Şimdilik ajan olup olmadığını bilmiyoruz” demişti.

ABD Dışişleri’nden bir yetkili ise BBC’ye yaptığı  açıklamada Snell’in Suriye’ye neden gittiğinin ve tutuklanmasının gazetecilikle ilgili olup olmadığının net olmadığını söyledi.

Ağustos ayında Türk medyasında çıkan haberlerde Suriye’de yaralanan Snell’in ajan olduğu ve 2 günlük bir operasyonun ardından kurtarıldığı belirtilmişti.

TSK’nın gerçekleştirdiği kurtarma operasyonuna insansız hava aracı ve helikopterlerin de katıldığı söylenmişti.

BBC Türkçe

Etiketler Lindsey Snell