Suriye'yi ziyaret eden ABD'li general Türkiye'de

Suriye'yi ziyaret eden ABD'li general Türkiye'de
Güncelleme:

Suriye'de gizli temaslarda bulunan ABD'li General Joseph Votel, Türkiye'ye geldi.

ABD Merkez Kuvvetler Komutanı (CENTCOM) General Joseph Votel, bugün saat 12:30’da Genelkurmay Karargahı’nda Genelkurmay 2’nci Başkanı’nı ziyaret etti. Votel ve Genelkurmay 2. Başkanı Orgeneral Yaşar Güler'in görüşmesi halen sürüyor. 

Votel'in Ankara'da Genelkurmay'dan mevkidaşlarıyla görüşmeler yapacağı bildiriliyor. Üst düzey generalin Türkiye'den ne zaman ayrılacağı henüz bilinmiyor.

Votel, cumartesi günü bir grup ABD’li medya mensubuyla birlikte Suriye’nin kuzeyine önceden açıklanmayan bir ziyarette bulunmuştu. ABD’nin Ortadoğu, Kuzey Afrika, Orta Asya bölgelerindeki güçlerinden ve operasyonlarından sorumlu olan Votel, 11 saat süren ziyaretinde bölgedeki Amerikan özel kuvvetlerinin yanı sıra ‘Suriye Demokratik Güçleri’ içerisindeki Arap ve Kürt grupların üst düzey temsilcileriyle IŞİD’e karşı yürütülen mücadeledeki işbirliğini görüştü.

fft16_mf7076941.jpeg

Başka bölgelere de gitti
 
ABD Başkanı Barack Obama’nın Irak Şam İslam Devleti (IŞİD) ile mücadele özel temsilcisi Brett McGurk ise Twitter’dan yaptığı açıklamada, General Votel’in IŞİD’in ‘başkenti’ saydığı Rakka’ya yapılacak operasyonun hazırlığı için Suriye’de olduğunu söyledi. Terör örgütü PKK’nın Suriye kolu YPG’ye bağlı güçler, geçtiğimiz gün Rakka’ya ABD’nin havadan destek verdiği bir taarruz başlatmıştı.

CNN kanalı, General’in 200 ABD askerinin konuşlandığı üssün dışında başka bölgeleri de ziyaret ettiğini ancak bu bölgelerin isimlerini açıklayamayacaklarını duyurdu. Buna karşın yerel Kürt güçleriyle bağlantılı haber siteleri Votel’in basın mensuplarını üsse bıraktıktan sonra Kobani’ye geçtiğini öne sürdü.

Votel: Gizleyecek bir şeyimiz yok

General Votel, basın mensuplarını Suriye’ye getirme gerekçesini açıklarken, "Saklayacak hiçbir şeyimiz yok. İnsanların burada ne yaptığımıza ilişkin tahminlerde bulunmasını istemiyorum. Amerikan halkının burada neler yaptığımızı bilmeye hakkı var" diye konuştu.

Votel, ziyarette kendisine eşlik eden gazetecilere ABD’nin IŞİD’le mücadele kapsamında yerel unsurları güçlendirerek doğru bir yaklaşım sergilediği yönündeki inancının bu geziyle pekiştiğini söyledi. Votel, “Buradaki güçlerin yeteneklerine dair artan bir güvenle ayrıldım. Modelin işlediğine ve iyi çalıştığına inanıyorum” dedi. General Votel’in ziyareti, 2014 yılında ABD’nin IŞİD karşıtı koalisyon kurduğundan beri Suriye’ye yapılan en üst düzey ziyaret oldu.