Trump Müslümanlara çağrı yaptı

Trump Müslümanlara çağrı yaptı
Güncelleme:

Müslümanları hedef alan Trump bu sefer herkesi şaşırttı.

ABD'de Cumhuriyetçi Parti'nin başkan adayı Donald Trump, ülkedeki Müslümanlara polisle birlikte çalışma ve radikal şüphelileri ihbar etme çağrısı yaptı.

İngiltere Başbakanı David Cameron, Müslümanların ABD’ye girişinin yasaklanması gerektiği yönündeki sözleri nedeniyle Trump’ı “aptal, bölücü ve yanlış” olmakla suçlamıştı. İngiliz TV kanalı ITV’ye verdiği röportajda bu sözlere cevap veren Trump, ‘kendisinin Müslümanlara değil teröre karşı olduğunu’ söyledi.

Trump, Müslümanların ABD’ye alınmasıyla ilgili geçici bir yasak getirilmesini savunduğu geçen yılki konuşmasına sadece siyasetçilerden tepki geldiğini, dünyanın dört bir yanında milyonlarca insanın “Trump haklı” dediğini söyledi.

‘MÜSLÜMANLAR ŞÜPHELİLERİ İHBAR ETMİYOR’

‘Neden olduğu tepkiler ışığında bu sözleri yeniden sarf edip etmeyeceğinin’ sorulması üzerine Trump, “Bu, insanları düşündürdü. Bunun benim için iyi olup, olmamasıysa gerçekten umurumda değil” cevabını verdi. ‘Dünyada çok büyük bir radikal İslamcı terör sorunu olduğunu’ söyleyen Trump, Müslümanları polisle işbirliğine çağırdı: “Dünya havaya uçuyor. Ve bu zararı veren insanlar İsveçli değiller. Müslümanlar polisle birlikte çalışmalılar. Onları (radikal şüphelileri) ihbar etmiyorlar. İşbirliği yapmazlarsa sorun çözülmez”.

Trump, ABD Başkanı seçilmesi durumunda kendisini eleştiren David Cameron’la ‘iyi ilişkileri olmayabileceğini’ de söyledi. Cumhuriyetçi siyasetçi, Cameron hakkında “Görünüşe bakılırsa onunla iyi ilişkilerimiz olmayacak, kim bilir. İyi ilişkilerimiz olmasını umuyorum ama o da sorunu çözmeye niyetli görünmüyor” dedi.

Trump, kendisi için “cahil” diyen Londra’nın yeni belediye başkanı Sadiq Khan’ı da eleştirdi. Londra’nın ilk Müslüman belediye başkanı olan Khan, Trump’ı İslam hakkındaki açıklamaları nedeniyle “cahil olmakla” suçlamış ve “bu tür açıklamaların her iki ülkeyi de daha güvensiz hale getireceği” uyarısında bulunuştu. Trump Khan’a yanıtında, “Kırıldım. Beni tanımıyor. Bunlar çok kaba açıklamalardı. Böyle şeyler söylemesi çok cahilce” diye konuştu.