Türkiye, ABD'den Patriot alacak mı ? ''Pentagon direniyor'' iddiası

Türkiye, ABD'den Patriot alacak mı ? ''Pentagon direniyor'' iddiası
Güncelleme:

ABD'nin Suriye Özel Temsilcisi James Jeffrey'in Savunma Bakanlığı'na İdlib'de rejim güçlerinin püskürtülmesine yardımcı olmak için Türkiye'ye Patriot hava savunma sistemi gönderilmesi için baskı yaptığı ancak Pentagon'un direndiği öne sürüldü.

ABD merkezli Politico sitesi haberini tartışma konusunda bilgi sahibi dört kişiye dayandı. Buna göre; ABD’nin Suriye Özel Temsilcisi James Jeffrey, ABD Savunma Bakanlığı’na Türkiye’ye Patriot savunma sistemi gönderilmesi için baskı yapıyor.

Fakat Pentagon yetkilileri, “sorumsuzluk” olarak gördükleri bu hamlenin küresel sonuçları konusunda endişe duyuyor.

Ankara yönetimi, NATO müttefiki olan ABD’den güney sınırına konuşlandırmak üzere Patriot hava savunma sistemi talep etmişti.

UÇUŞA YASAK BÖLGE ÖNERİSİ

Konuya ilişkin bilgi sahibi bir kaynak, ABD’nin eski Ankara büyükelçisi olarak görev yapan Jeffrey’nin bu bağlamda talebin karşılanması ve ‘uçuşa yasak bölge’ oluşturulması için ABD Savunma Bakanlığı’na baskı yaptığını söyledi.

Fakat ABD Dışişleri ve Savunma Bakanlığı yetkilileri ile görüşmelerden haberdar olan başkaca iki kişi, ABD Genelkurmay Başkanlığı ve Dışişleri Bakanlığı yetkililerinin Jeffrey’nin teklifine direndiğini söyledi.

KRÜESEL SONUÇ VURGUSU

Dışişleri yetkilisi, Savunma Bakanlığı yetkililerinin bu hamlenin kötü bir örnek teşkil edeceğini ve Rusya ya da Suriye’nin çatışmadaki hesaplarını değiştirmeyeceğini düşündüğünü belirtti.

Söz konusu yetkili, Pentagon’un “gerçek küresel sonuçlar doğuracak aptalca şeyler yapmaya direndiğini” ifade etti.