Yaptırım tasarısı kabul edildi: Erdoğan'ın mal varlığı araştırılacak

Yaptırım tasarısı kabul edildi: Erdoğan'ın mal varlığı araştırılacak
Güncelleme:

ABD Temsilciler Meclisi’nde Türkiye’ye, Suriye’nin kuzeyine gerçekleştirdiği askeri harekat sebebiyle yaptırım uygulamayı öngören yasa tasarısı kabul edildi.

Türkiye'nin Kuzey Suriye gerçekleştirdiği askeri harekatın ardından harekete geçen ABD'li senatörler Cumhurbaşkanı Erdoğan'ın mal varlığının da içerisinde yer aldığı yaptırım tasarısını Temsilciler Meclisi'ne sundu. Söz konusu tasarı bugün ABD Temsilciler Meclisi'nde oylandı. Temsilciler Meclisi'nden oylanan tasarı 16'ya karşı 403 oyla kabul edildi.

Tasarıya göre Cumhurbaşkanı Tayyip Erdoğan'ın ve ailesinin mal varlığı ve iş ilişkileri araştırılıp rapor hazırlanacak. Ayrıca Rusya'dan S-400 Füze Savunma Sistemi alınmasından dolayı Türkiye'ye CAATSA yaptırımları uygulanması isteniyor.

Tasarı, yasanın kabulünden sonra en geç 120 gün içinde ABD Dışişleri Bakanı'nın Hazine Bakanı ve Ulusal Güvenlik Direktörü ile istişare içinde Cumhurbaşkanı Erdoğan ve ailesinin net mal varlığı, gelir kaynakları ve iş ilişkilerine dair bir rapor hazırlanmasını gerektiriyor.

Temsilciler Meclisi Dışişleri Komisyonu Başkanı Eliot Engel ve Cumhuriyetçi üye Mike McCaul tarafından 17 Ekim’de sunulan yasa tasarı, bazı Türkiye yetkililerini de yaptırım listesine alıyor ve Türk ordusunun silah ve finansmana erişimine sınırlamalar getiriyor.

4695 sayılı tasarı ABD Başkanı Donald Trump’ın, Milli Savunma Bakanı Hulusi Akar dahil Suriye’ye askeri operasyonda rolü olan yetkililere vize yasağı ve mal varlığı dondurma gibi tedbirler getirilmesini öngörüyor.

Tasarı ayrıca ABD Başkanı Trump’ı, Türkiye'ye Rusya’dan satın aldığı S-400 Savunma Sisteminden dolayı ABD’nin Hasımlarına Yaptırımlar Yoluyla Karşı Koyması Yasası (CAATSA ) altındaki yaptırımları devreye sokmasını da öngörüyor.

Euronews