ABD'den Musul açıklaması

ABD'den Musul açıklaması
Güncelleme:

ABD, IŞİD'in Musul'u savunmak için Musul dışından savaşçı getirdiğini açıkladı.

ABD Savunma Bakanlığı Sözcüsü Yüzbaşı Jeff Davis, DEAŞ'ın Musul'da her geçen gün mevzi kaybettiğini belirterek "DEAŞ, kentteki gücünü koruyabilmek için Musul dışından savaşçı getirmeye devam ediyor." ifadelerini kullandı.

Sözcü Yüzbaşı Davis, Pentagon'da düzenlediği günlük basın brifinginde, Musul operasyonundaki son duruma ilişkin değerlendirmelerde bulundu.
 
"DEAŞ, kentteki gücünü koruyabilmek için Musul dışından savaşçı  getirmeye devam ediyor." diyen Davis, normalde silahlı olmayan bu kişilerin DEAŞ  tarafından silahlandırıldığını ve belli görevler altında savaşa katıldıklarını  söyledi.
 
DEAŞ'ın Kerkük civarındaki saldırılarını ise bir tür "oyalama" ve  "hedef şaşırtma" taktiği olarak nitelendiren Davis, "DEAŞ, bu yolla Musul  operasyonunda yer alan güçlerin dikkatini dağıtmak istiyor." dedi.

Rutba geri alındı, Sincar'da çatışmalar sürüyor
 
Davis ayrıca hafta sonu Anbar kentinin Rutba ilçesinin geri alındığını  ancak Sincar bölgesindeki çatışmaların sürdüğünü aktardı.
 
Musul'un doğusundaki Bartella kasabasındaki bazı çatışmaların devam  ettiğini kaydeden Davis, kasabanın kısa süre içinde terör örgütü militanlarından  temizleneceğini belirtti.
 
Davis, Musul'un kuzeydoğusundaki Başika kasabasının da Peşmerge  güçleri tarafından ele geçirildiğini ve burasının tamamen temizlenmesine yönelik  operasyonların devam ettiğini bildirdi.
 
Tel Keyf kasabasının da geri alınması için hazırlıkların son aşamaya  geldiğini ve bölgenin izole edildiğini ifade eden Sözcü Davis, kısa zaman içinde  burada da operasyonun başlayacağı bilgisini verdi.
 
Musul'dan göç edenlerin sayısı
 
Musul operasyonunun başlamasından bu yana kaç kişinin kenti terk  ettiğine ilişkin sayı vermekten kaçınan sözcü, operasyonda geri alınan bazı  bölgelere ailelerin geri döndüğünü gördüklerini söyledi.
 
Pentagon kaynakları, 5 bin 500 ila 6 bin civarında kişinin operasyonun  başlangıcından itibaren Musul'u terk ettiğini, bin 500 civarında kişinin ise  kente geri döndüğünü ifade ediyor.
 
Öte yandan Irak Göç ve Göçmenler Bakanlığı, yaptığı yazılı açıklamayla  DEAŞ'a karşı operasyonların başladığı günden beri Musul'un çevresinde kurtarılan  bölgelerden 3 bin 802 kişinin göç ettiğini açıkladı.
 
DEAŞ üyelerinin kenti terk eden göçmenler arasına karışarak kentten  kaçıyor olabilecekleri ihtimalinin sorulması üzerine Yüzbaşı Davis, "Bu  mümkündür; ancak Musul'dan ayrılan göçmen sivillerin güvenlik kontrollerinin  yapılması Irak hükümetinin sorumluluğundadır." diye konuştu.
 
DEAŞ'ın yaktığı sülfür stokları
 
Davis, Musul yakınlarındaki sülfür stoklarının DEAŞ militanları  tarafından koalisyon unsurlarına zarar vermesi amacıyla yakıldığı iddiasının  sorulması üzerine, konuyu araştırdıklarını, bölgeden aldıkları örnekleri  incelediklerini ve araştırma sonucunda kesin bulguları kamuoyuyla paylaşacaklarını belirtti.
 
Davis, ortaya çıkan zehirli gazın, tesislere yakın olan Kayyara Hava  Üssü'ndeki koalisyon askerlerine kayda değer bir zarar vermediğini, bölgedeki  koalisyon askerlerinin bu tür kimyasal tehlikelere karşı gerekli askeri  tedbirleri aldığını ifade etti.

Amerikan medyasına yansıyan haberlerde Musul'un güneyindeki sülfür  işleme tesisindeki tonlarca sülfür stokunun DEAŞ militanları tarafından yakıldığı  iddia edilmişti. Nefes almayı zorlaştırdığı belirtilen dumanın bölgedeki asker  veya sivillere zarar verip vermediğine ilişkin henüz yeterli bilginin olmadığı kaydedilmişti.