ABD'den Türkiye için kritik S-400 açıklaması

ABD'den Türkiye için kritik S-400 açıklaması
Güncelleme:

ABD Dışişleri Bakanı Antony Blinken Temsilciler Meclisi Dışişleri Komisyonu’nda Kongre üyelerinin sorularını yanıtladı. Blinken, Türkiye ile ilgili sorulara yanıt verirken S-400 gündemine de değindi.

ABD’de göreve başlayan Dışişleri Bakanı Blinken Temsilciler Meclisi Dışişleri Komisyonu’nda dış politikayla ilgili soruları yanıtladı. “Biden yönetiminin dış politika öncelikleri” oturumunda Türkiye, Doğu Akdeniz'de Yunanistan ile yaşanan kriz ve Rusya'dan satın alınan S-400 krizi üzerinden gündeme geldi.

Blinken S-400’lerle ilgili, “Uluslararası hukukun ya da S-400 vakasında olduğu gibi NATO müttefiki taahhütlerinin ihlal edildiğini değerlendirdiğimiz Türkiye’nin de atmış olduğu adımlar dahil olmak üzere tüm adımlara dikkat çektik” dedi.

DOĞU AKDENİZ’DE GÜNDEMDE

“Son birkaç yıldır ve yönetimin görevde olduğu son dönemde, Doğu Akdeniz’de atılan bazı adımları ve özellikle Türkiye’nin enerji kaynakları ya da kıta sahanlığı konuları bağlamında attığı adımları endişeyle takip ettik” diyen Blinken, ifadelerini şu şekilde sürdürdü:

“ABD’nin Doğu Akdeniz’deki tüm tarafların istikrarı, egemenliği ve toprak bütünlüğünün sağlanması ve savunulmasında; bölgede ortaya çıkan anlaşmazlıkların askeri yöntemler ya da provokatif adımlarla değil barışçı ve diplomatik yollarla çözülmesinde rol oynaması önemli.”

TANSİYON DÜŞTÜ

Son haftalarda bazı ilerlemelerin kaydedildiğini söyleyen Blinken, “Olumlu gelişmelerden biri bölgede tansiyonun düşmesi oldu. Türkiye daha verimli bir şekilde ilerlemek amacıyla AB ile ve diğer taraflarla diyaloga girdi. Buna destek veriyoruz. Sürecin bu şekilde ilerlemesine yardımcı olmaya çalışmayı da sürdüreceğiz” ifadelerini kullandı.

Voice of America