ABD'nin sınırımıza astığı bayrak yırtık çıktı

Güncelleme:

ABD'nin, Telabyad'daki bir sınır karakoluna asılan bayrağının yırtık olduğu dikkat çekti.

Türkiye’deki sınır karakollarına yönelik terörist saldırılarla dikkatlerin çevrildiği yerlerden Şanlıurfa’nın Akçakale İlçesi’nin karşısında, terör örgütü PKK’nın Suriye’deki uzantısı PYD denetimindeki Telabyad’da bulunan yabancı ülke askerlerinin sayısı, YPG’lilerin üç katına yükseldi.

ABD, İngiltere, Fransa ve Alman askerlerin bulunduğu Telabyad’da, geçmişte Ürdün ve Suudi Arabistan ordusunda görev yapan paralı askerler de PYD’nin silahlı kanadı YPG’lilerin saflarında keskin nişancı olarak yer alıyor. İstihbarat birimlerinin yakından takip ettiği gelişmelere göre, yabancı asker sayısının arttığı Telabyad’da, tank ve ağır silahların yanı sıra Tomahawk füzesi de bulunuyor.

Terör örgütü IŞİD’in merkezi konumundaki Suriye’nin Rakka kentine 90 kilometre mesafedeki Akçakale’nin komşusu olan, yoğun olarak Arap kökenlilerin yaşadığı 100 bin nüfuslu Telabyad, 2012 yılında Esad rejiminden Özgür Suriye Ordusu’na, ardından değişik grupların hakimiyetine girdi. 2014 yılının ilk günlerinde IŞİD’in kontrolüne geçen Telabyad, 2015 yılının Haziran ayında ise el değiştirerek terör örgütü PYD’nin silahlı kanadı YPG denetimine girdi.

İlk günlerde Telabyad’ın gerçek sahiplerine bırakılacağı ve YPG’nin çekileceği ileri sürüldü. Ancak aradan geçen zaman içerisinde dönmelerine izin verilmeyen Arap kökenlilerin evlerine Kobani, Rasulayn ve Haseke kentlerinden getirilen Kürt kökenli Suriyeli’ler yerleştirildi.

SINIRDA YOĞUN ÖNLEM
Telabyad’daki gelişmeleri yakından takip eden güvenlik güçleri, sınır hattında da sürekli teyakkuz durumunda. Suriye ile olan 82 kilometrelik sınırının 40 kilometresi duvarla kapatılmış olan Akçakale’de, eli tetikte görev yapan asker sınırın diğer tarafını teknolojik tüm imkanlardan da yararlanarak olası saldırılara ve terörist sızmalara karşı 24 saat gözetliyor. Hudut karakoluna yönelik saldırının ardından Akçakale sınırına yapılan askeri personel ve zırhlı araç takviyesi ile de önlemler artırıldı.

DHA