AB'nin Türkiye'deki Suriyeliler ödeyeceği para belli oldu

AB'nin Türkiye'deki Suriyeliler ödeyeceği para belli oldu
Güncelleme:

AB Komisyonu Başkanı von der Leyen, AB'nin Türkiye'deki Suriyelileri desteklemek için 2024'e kadar 3 milyar euro bütçe ayıracağını bildirdi.

AB Komisyonu Başkanı Ursula von der Leyen, Brüksel'de düzenlenen AB Liderler Zirvesi'nin ardından AB Konseyi Başkanı Charles Michel ve AB dönem başkanı olan Portekiz'in Başbakanı Antonio Costa ile ortak basın toplantısı düzenledi.

2024'E KADAR 3 MİLYAR EURO

Leyen, AB'nin Türkiye'deki Suriyelileri desteklemek için 2024'e kadar 3 milyar euro bütçe ayıracağını bildirdi.

Brüksel, Ürdün ve Lübnan'daki Suriyeli mültecileri desteklemek için 2024'e kadar 2,2 milyar euro sağlayacak.

AB LİDERLERİNDEN PAKETE DESTEK

AB liderlerinin bu paketi desteklediği bilgisini veren Leyen, AB Komisyonu'nun şimdi resmi yasal teklifi hazırlayacağını aktardı.

AB Zirvesi'nde Türkiye ile ilişkilerin ve bu kapsamda Suriyelilerin durumunun görüşüldüğünü aktaran von der Leyen, "Milyonlarca Suriyeli mülteciye ev sahipliği yapan Türkiye'yi ve Ürdün ile Lübnan gibi bölgedeki diğer ortakları desteklemeye devam edeceğimizi açıkça söylemiştik." dedi.

SOMUT ADIMLAR YERİNE DİYALOG VAADİ

Dün Brüksel'de başlayan ve bugün sona eren AB Liderler Zirvesi'nin önemli gündem başlıklarından birini Ankara-Brüksel ilişkileri oluşturdu.

Türkiye ile mülteci sorunu üzerinden iş birliği yapmak isteyen AB liderlerinin, Ankara ile diyalogun altını çizdiği ancak katılım müzakereleri, Gümrük Birliği'nin güncellenmesi, vize kolaylığı gibi konuları ise bir kez daha sonuçsuz bıraktığı anlaşılıyor.

"TÜRKİYE'Yİ GÖÇ YÖNETİMİ KONUSUNDA DESTEKLEYECEĞİZ"

Von der Leyen, yükün büyük çoğunluğunun bölgenin üzerinde olduğunu, sığınmacıları korumak ve ev sahiplerini desteklemenin Avrupa'nın ortak çıkarına olduğunu söyledi. Geçmişte destek verdiklerini, gelecekte bunun devam edeceğini vurgulayan von der Leyen, şunları söyledi:

"Türkiye'deki mültecileri desteklemek için 2024'e kadar ilave olarak 3 milyar euro ayırmayı planlıyoruz. Bu para tamamen AB bütçesinden gelecek ve mültecilerin sosyo ekonomik desteklenmesinde kullanılacak. Artık sadece acil yardım kalemleri olmayacak. Çünkü Suriyeliler yıllardır bu bölgede yaşıyor ve gelecek yıllar için bir perspektife ihtiyaçları var.

Ek olarak Türkiye'yi doğu sınırında göç yönetimi konusunda destekleyeceğiz. Aynı zamanda AB Komisyonu, Ürdün ve Lübnan'daki Suriyeliler için 2024'e kadar 2,2 milyar euro sağlayacak. AB üyelerini daha fazla finansman sağlamaya davet ettik."

EN FAZLA MÜLTECİ TÜRKİYE'DE

Dünyada en fazla sayıda mülteciye ev sahipliği yapan Türkiye, yaklaşık 4 milyon Suriyeli sığınmacıyı barındırıyor ve temel hizmetler için 40 milyar dolardan fazla para harcadı.

Reuters, Brüksel'in söz konusu bütçeyle 10 yıllık Suriye iç savaşı sona erene kadar zaman kazanmayı planladığını yazmış, konuyla ilgili Brüksel'den iki diplomatın göçmenlerin AB'ye ulaşmasını engellemeyi hedeflediklerini söylediği aktarılmıştı.